Život građana u BiH

Kupovina na grame postaje u BiH i potreba

Trgovina
17.11.2012.
u 11:04

Za studeni su najavljena nova poskupljenja - dok se struja plaća po višoj tarifi

Život građana u Bosni i Hercegovini postaje sve skuplji. Dok plaće i mirovine miruju, vrtoglavi rast cijena osnovnih životnih namirnica bh. građane sve više stavlja u težak položaj. Kupovina na kilogram odavno je zaboravljena, a kupovina na grame je postala trend. Umirovljenici i nezaposleni pokušavaju preživjeti na različite načine, jer ih one osnovne životne namirnice cijenama podsjećaju na najluksuznije proizvode.

Nova poskupljenja

Za početak studenog najavljena su nova poskupljenja, zapravo ona se već provode. Dok će se struja plaća po višoj tarifi, Vlada Federacije BiH je dala suglasnost na odluku Nadzornog odbora ‘BH-Gasa’ o povećanju cijena plina za 13,89 posto. Inflacija u BiH ozbiljno se zahuktala u rujnu ove godine kada je rast indeksa potrošačkih cijena iznosio visokih 0,8% pa je godišnja inflacija skočila na 2,3%. U prvih osam mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine je zabilježila i pad industrijske proizvodnje za 6,5 posto, dok je FBiH zabilježila pad od 4,8 posto. - Što se tiče kretanja proizvodnje, svi parametri su negativni i ne možemo biti zadovoljni s takvim kretanjima - kazao je potpredsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Jago Lasić. Uspoređujući cijene od siječnja i listopada ove godine, gotovo sve namirnice poskupjele su i do tri marke. Kako preživjeti, pitanje je posljednjih mjeseci koje postavlja sve veći broj bh. građana, jer cijene su sve više? Zbog suše, prijeti i nestašica hrane, plaće su sve manje, a broj nezaposlenih raste iz dana u dan, pa je sve više onih koji su prisiljeni doslovno roviti po kontejnerima. I cijene hrane na svjetskom tržištu skočile su za 10 posto, pokazuje najnoviji izvješće Svjetske banke. Za ovim trendom ne zaostaje ni BiH. Posljednji podaci Agencije za statistiku BiH kažu da je u kolovozu broj nezaposlenih bio 545.881!
Gledajući od siječnja, najviše je poskupjelo brašno. Vreća od 25 kilograma skuplja je za četiri marke. I cijena ulja raste, pa je teško naći litar jeftiniji od 3,20 KM. Građani očekuju i nova poskupljenja. Cigarete, grah i jabuke, samo su neki od proizvoda koji su u ovoj godini značajno poskupjeli, pokazuju podaci Agencije za statistiku BiH.

Uglavnom poskupljenja

Ako usporedimo cijene nekih od osnovnih životnih namirnica na kraju prošle godine i rujnu ove godine, ispostavlja se da je većina poskupjela. 
Tako je primjerice značajno poskupjelo meko pakiranje cigareta, čak za 17 posto. 
Slično poskupljenje od oko 17,3% dogodilo se i u slučaju graha. Ipak, najviše je poskupjela jabuka čak 19 posto. Poskupljenje bilježi mljevena kava, junetina bez kosti, svježa pastrva, kao i ulje. Poskupjela je i porcija šnicle i pizza, ali i pivo, med... Sudeći prema podacima Agencije za statistiku BiH, u odnosu na kraj prošle godine nije bilo promjene cijena kruha. U ovom razdoblju bilježimo i neka pojeftinjenja. Jeftinija je riža, tvrdi sir te maslac. Blago pojeftinjenje bilježi i šećer, kokošja jaja, kao i mlijeko u tetrapaku. Podatke o cijenama prikuplja Agencija za statistiku u 12 gradova, a prikupi se 21.000 cijena za 599 različitih proizvoda.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?