Predstavljena knjiga poezije “Praskozorje sjećanja” Bernarde Lasić Crnjac

Zvjezdani sjaj u blagosti i dobroti pjesnikinjina oka

26.05.2022.
u 12:54

U širokobriješkoj Narodnoj knjižnici, u organizaciji ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg, predstavljena je knjiga poezije “Praskozorje sjećanja” Bernarde Lasić Crnjac. U programu predstavljanja ove stihozbirke sudjelovali su prof. Stanka Zovko i Marija Lovrić Crnjac te  učenici osnovne škole Biograci kao recitatori i glazbena pratnja, a program je vodila Željka Šaravanja.

- Sami naziv zbirke govori nam kako se autorica prisjeća svega što je prošla u svom životu. Sjeća se svih onih koji su obilježili njezino djetinjstvo. Ne zaboravlja ni svoju zemlju, svoje selo, svoje korijene, gdje je odrasla, gdje je prve korake napravila, ali i stekla čvrste temelje za budućnost. Autorica je cjelokupno naslijeđe utkala u svoje pjesme i one će vječno živjeti, rekla je Marija Lovrić Crnjac.

 

Prof. Stanka Zovko istaknula je to kako je Bernardi poezija duboko urezana u srce, da je ona njezin život i dodala:

- U širokom rasponu motiva lako se može ustvrditi da pred sobom imamo nadasve osjećajnog liričara. Nevjerojatan je taj emotivni naboj koji nam autorica pruža. Otvarajući svoje srce, pjesnikinja ispovijeda svoje ljubavi, nade, tajne i prkose, ne predajući se nikada očaju. Kroz njezinu sjetu uvijek proviruje ponos, odlučnost i tvrdoglavost.

Prof. Stanka Zovko u svojoj recenziji ove stihozbirke naglašava: “Boje jesenskog krajolika vidljive su kroz obrise njenog sela. Lipa koja snažno odolijeva godinama ponosno stoji na vjetru. Ljubomorno čuvajući uspomene, stoji i ponositi orah, udarajući u prozor autoričina djetinjstva. Hrabra, poštena, ponosna i prkosna ostaje do kraja. Želi do kraja ostati svoja, čista srca i obraza. Želi se vinuti u visine i vidjeti zvjezdani sjaj. Taj sjaj će se ogledati u blagosti i dobroti njezinoga oka. Ostati čovjekom njen je životni imperativ".

 

 

Bernarda Lasić Crnjac rođena je 6. rujna 1984. godine u Mostaru. Osnovnu školu i Gimnaziju fra Dominika Mandića završila je u Širokom Brijegu. Profesorica je hrvatskog jezika i književnosti, udana je i majka je sina i kćeri, a radi kao nastavnica hrvatskog jezika i književnosti u osnovnoj školi Biograci. Lektorirala je knjige fra Franje Mabića ”Izbično danas” te ”Dvije Dragice” u kojoj je objavljena i istoimena njezina pjesama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije