završeni 28. Dani hrvatskog filma 'Ivo Gregurević'

Zrinko Ogresta: Nakon SFF-a, festival u Orašju najvažniji je filmski događaj u BiH

05.09.2023.
u 18:59

Spušten je festivalski zastor ovogodišnje 28. po redu filmske čarolije Orašja. Filmom Lukasa Nole "Escort" završeni su Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević". Ukratko ukupno 12 festivalskih filmova, od kojih osam dugometražnih, tri filma za djecu i jedan dokumentarni, festivalski je saldo prikazanih filmova. Orašje se vraća u svoju svakodnevicu, međutim, kao i svaki put, ostaju tragovi filmskih događanja. Ove su godine oni osobito vidljivi u poboljšanoj kulturnoj infrastrukturi jer Orašje se dobilo Kulturni centar "Ivo Gregurević" u čijem je sastavu moderna multifunkcionalna kinodvorana.

Plodovi festivala

Prvi su put zaljubljenici u film ove godine mogli pratiti filmske projekcije u odličnom uvjetima koje pruža obnovljeni interijer i moderna audiovizualna oprema. Sve to znači da će kulturna događanja u Orašju od ovog festivala imati novi dom, kakav zaslužuje utemeljitelj festivala filma u svojem rodnom kraju. Raduje ovogodišnji interes najmlađih na filmskim projekcijama tri filma za djecu, što je zapravo i budućnost festivala kakav je DHF "Ivo Gregurević" jer njeguje se publika koja će uskoro moći pratiti i dugometražne filmove. Jedan od sadržaja koji postaje festivalska tradicija svakako i filmska radionica za mlade "Stvaranje filma" pod pokroviteljstvom Hrvatske matice iseljenika i suorganizaciju Centra za kulturu Orašje.

"Stopama Ive Gregurevića"

"Stopama Ive Gregurevića", dokumentarni film o liku i djelu ove glumačke legende, snimljen na filmskoj radionici u sklopu ovogodišnjeg filmskog festivala. Uoči dokumentarca prikazan je i prilog Josipa Vinkovića razgovora s Gregurevićem koji može poslužiti kao predložak stvaranja većeg projekta dokumentarističkog tipa o filmskoj legendi. Pljeskom su gledatelji pozdravili mlade aktere i autore filma koji su u samo tjedan dana, uz stručnu pomoć redatelja Ivana Mokrovića, uspjeli napraviti zanimljivu priču o Ivi Gregureviću, birajući osobe i lokacije koje je Gregurević jako volio. Polaznici filmske radionice iz Mađarske, Hrvatske i BiH, njih 12 jako dobro su se snašli kako ispred tako i iza kamere, napravili zanimljiv filmski uradak, pobrali simpatije publike i poručili "Orašje nam je u srcu i vraćamo se na festival bar kao gosti".

Pokrovitelji

Važna karika festivala bez koje svakako ne bi bilo moguće realizirati festival su pokrovitelji, sponzori. -Zahvaljujem na potpori festivalu svim nesebičnim sponzorima i pokroviteljima. Manifestacija se odvijala pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora i Vlade Republike Hrvatske, generalni je sponzor JP Elektroprivredi HZ HB d.d. Mostar, a zlatni sponzor koji nas sve godine ustrajno prati je HT Eronet. U cijeloj festivalskoj priči postoji potpora lokalne zajednice preko Vlade Posavske županije i Grada Orašja. Zahvaljujem i medijskim promotorima festivala bez kojih naš događaj ne bi otišao izvan lokalnih okvira. Ovo je jedna mega kulturna priča koju trebamo i dalje gajiti jer filmski festival je postao najveći kulturni brend ne samo Orašje već i Posavine u regionalnim okvirima - smatra direktor festivala Iljo Benković.

I posavski ribiči u znaku festivala

Memorijal posvećen glumcu Ivi Gregureviću, natjecanje ribolovaca na poseban način oživljavaju uspomenu na svog počasnog člana, legendu glumišta u BiH i RH Gregurevića. Udruga ribolovaca općine Orašje "Šaran" održala je peti za redom Memorijalni kup Ivi u spomen, a onda i druženje svih zaljubljenika u taj sport uz vodu. 5. Memorijalni kup okupio je 12 ekipa s 50-ak sudionika na jezeru u Orašju ulovilo je čak 5300 kg ribe i, naravno, ponovno je vratila u jezero. Najbolji su u ulovi bili Županjci, ekipa "Karaman", drugoplasirana je bila Ivina Donja Mahala s ekipom " Mačići" i treće plasirano Orašje "Omega". Svi su dobili posebnu nagradu koju je osigurao filmski festivala, a radi se o satovima s likom Gregurevića. - Ivo je bio naš počasni član, uvijek rado i strpljivo slušao sve naše priče, jako je volio rijeku Savu i toliko je bila za njega privlačna kao što je i za sve naše posavske ribiče. U spomen na našeg Ivu okupljamo se, nama je to čast, i tako će biti dok je i ovog festivala - poručio je predsjednik Udruge ribolovaca općine Orašje Mario Živković.

Najveći kulturni brend

Na kraju svih festivalskih sadržaja 28. Dana hrvatskog filma "Ivo Gregurević" neupitno se nameće zaključak da filmski festival u Orašju ima budućnosti, no kao i svaki mega projekt treba gledati u budućnost, a budućnost su novi sadržaji i svakako mladi zaljubljenici filmskoga platna. Jedan od stalnih pratitelja festivala od njegovog početka redatelj Zrinko Ogresta to je odlično zamijetio i poručio. - Svojim dolaskom potvrđujem da je ovaj filmski festival odličan, ali i ovaj prostor i ovaj filmski događaj nude i znatno više mogućnosti pa festival nužno traži još veći rast. Ne smije ostati u istom formatu da se prikazuju u najvećem dijelu hrvatski filmovi nego, po mojem mišljenju, traži iskorak i nešto novo, čak možda i natjecateljski karakter, što bi i povećalo opću percepciju i zanimanje javnosti. To je samo jedna od mogućnosti o čemu Organizacijski odbor odlučuje, no može se razmišljati i o novim dodatnim pratećim sadržajima kao što je to odlična filmska radionica. Preduvjeti postoje jer je uz Sarajevo Film Festival u Orašju najvažniji je filmski događaj u BiH - izjavio je redatelj Ogresta.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?