Predstavljeni glazbeno-likovni i notni zapisi suvremenog hrvatskog skladatelja i promicatelja hrvatske glazbene baštine

Živko Ključe uspio marijanske pjesme prilagoditi i klapskom pjevanju

27.05.2024.
u 11:17

U staroj crkvi sv. Blaža u Gradnićima upriličeno je predstavljanje notnih zapisa, zbirki marijanskih pjesama i Mise Živka Ključe, hrvatskog kontrabasista, melografa, pedagoga i skladatelja. Predstavljanje je održano u marijanskom mjesecu svibnju u organizaciji Župe sv. Blaža Gradnići i Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, a cijela večeri bila je posvećena Blaženoj Djevici Mariji. 

Fra Nikola Rosančić, župnik i domaćin, u uvodnom dijelu programa govorio je o župi Gradnići, povezanosti Blažene Djevice Marije, Marina Držića, Marka Marulića, Antuna Gustava Matoša i Živka Ključe s ovom župnom zajednicom, o svojim dojmovima vezanim za djela koja su predstavljena, o kojima je više govorio sam autor Živko Ključe koji se potrudio da se marijanske pjesme mogu pjevati i u klapskom izdanju.

Upravo to su na predstavljanju u Gradnićima učinile dvije hercegovačke klape, ženska klapa Mir iz Međugorja i muška klapa Dobrkovići iz Širokog Brijega, dok je Ana-Marija Buntić recitirala izabrane marijanske pjesme. Doprinos predstavljanju dali su voditelj Albert Pehar i Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čitluku, koji je ovom prigodom darivao slavljenika s knjigama i broćanski vinima  s prigodnom etiketom.

Živko Ključe je štovatelj i promicatelj hrvatske kulturne baštine, a u svojoj zbirci, koja je dokaz plodnosti njegovog rada, prepoznatljivim glazbenim jezikom slavi Majku božju, kraljicu Hrvata. Kako bi posjetitelji dobili potpuni dojam, uz autorovo predstavljanje notne zbirke i Mise, u staroj gradnićkoj crkvi bile su izložene slike akademske slikarice Silve Radić iz glazbeno-likovne mape koju je Ključe s mnogo ljubavi napravio, ali i sama Misa. Ključe je Misu skladao i praizvela ju je klape Nostalgija u Mostaru, nakon čega je imala brojne zapažene izvedbe u najvažnijim Gospinim svetištima u BiH i RH, ali i diljem svijeta.   Živko Ključe jedan je od najznačajnijih suvremenih hrvatskih skladatelja. Utemeljio je i vodio nekoliko nagrađivanih klapa, a i sam je nagrađivan kao skladatelj. Član je više strukovnih i znanstvenih institucija u zemlji i svijetu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?