22. MFF

Zaorila se i ganga ‘džudžanu’

25.08.2017.
u 07:00

Na sceni otvorenog kina filmskog trga projekcijom filmova „The Gray Area“ te „Džudžan i ganga“, službeno je otvoreno 18. izdanje širokobriješkog Mediteran Filma Festivala. Filmovi su ostvarenje filmske radionice ovog festivala, u kojoj su sudjelovali šest predavača iz San Diega, Philadelphije i Los Angelesa te mladi filmski entuzijasti iz Širokog Brijega, Dubrovnika i San Diega. Film „Džudžan i ganga“ do suza je nasmijao prepuno gledalište. „Džudžan“ je kod Hercegovaca gotovo mitsko biće, a prema Anti Kraljeviću džudžan je zapravo zvijer iz porodice kuna, tvor (Mustela putorius). Na predstavljanju mlade filmske ekipe dva glumca amatera, Hercegovac i Amerikanac, zapjevali su gangu iz filma: „Oj, džudžane, ne dolazi amo, poslat ću te u pakao ravno!“ Lucy Eagleson, voditeljica filmske radionice, kazala je:

Drugi dom

- Ovo nam je postao drugi dom. Ponosni smo na naše učenike. Hercegovino, iz duše te ljubimo!“

Khaldoun Sinno, otpravnik poslova Delegacije EU u BiH, koja je jedan od pokrovitelja festivala, rekao je kako MFF spaja ljudi.

- U EU smo ponosni što smo sponzori MMF-a jer je Mediteran upravo kolijevka europske kulture, kazao je Sinno, čestitavši Tomislavu Topiću, direktoru MFF-a, na nagradi na Sarajevo film festivalu.

Drew Giblin, ataše za kulturu i obrazovanje u Veleposlanstvu SAD-a u BiH, rekao je kako je Veleposlanstvo ponosno na to da podržava ovaj festival te dodao:

- Svaka vam čast! Vi morate biti ponosni zbog ovog festivala. Umjetnost je most između SAD-a i BiH. Ključna je stvar fokus na mladima i rad na njihovoj kreativnosti. Hvala vam na šansi da radimo zajedno.

Tomislav Ruk, član Uprave HT Eroneta, generalnog pokrovitelja MFF-a, čestitao je festivalu na punoljetnosti.

Direktor festivala Tomislav Topić rekao je kako mu je važno to da se tijekom MFF-a djeca educiraju i naglasio:

- Nadam se da će njihova budućnost biti filmska.

Gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević, službeno otvarajući festival, rekao je kako mu je čast ugostiti goste iz cijeloga svijeta. Među brojnim uglednicima bio je i Zvonko Milas, izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

Natjecateljski program otvorio je ‘’Ruski film ceste’’.

Koproducent filma Srđan Šarenac rekao je kako je riječ o eksperimentalnom dokumentarnom filmu koji donosi novitet u dokumentarni film jer u njemu nije bilo klasičnog procesa snimanja. No, prije službenog dijela festivala u kinu „Borak“ prikazana su i dva filma domaćih autora – „Oteto djetinjstvo“ don Pavla Crnjca (rođen u Rami, a podrijetlom iz Širokog Brijega) i „Dom“ Zdenka Jurilja, dobitnika specijalne nagrade žirija Sarajevo Film Festivala. Filmoljupci su i ovoga puta došli na svoje, oduševljeni su posebnim „šušurom“ na filmskom trgu, a sve se nastavilo na after partyju u hotelu „Park“.

- Ni Penelope Cruz (čiji je dokumentarac u konkurenciji za nagrade) ne bi požalila da je došla – kazao je jedan duhoviti filmofil.

Na MFF-u 2017. bit će prikazano ukupno 45 filmova, od čega 22 u festivalskoj konkurenciji.

No tu je i MFF Fora, program za djecu, Off program s hollywoodskim filmovima, retrospektiva devet domaćih kratkih filmova, projekcije na otvorenom, radionice i razni drugi sadržaji.

Vlak sa 18 vagona

Tomislav Topić ističe kako je MFF u metaforičnom smislu vlak sa 18 vagona i uvjeren je kako će se na taj jedinstveni filmski vlak s već snažnom lokomotivom „kačiti“ novi vagoni na radost ljubitelja filma i filmskih stvaralaca.

Robert Bubalo, producent festivala, pričao nam je kako je nastalo njegovo novo filmsko ostvarenje, dokumentarac „23 grama“.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije