Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne

Za novog predsjednika izabran Ivan Baković

Foto: Stojan Lasić
1/7
20.06.2021.
u 14:02

Izborna skupština Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne trebala je biti održana prošle godine, ali je zbog epidemioloških mjera odgođena za godinu dana. Za novog predsjednika ove književne asocijacije izabran je Ivan Baković,  za dopredsjednike Stanko Krnjić i Sanijela Matković, a za članove upravnog odbora DHK-a  HB-a Mijo Tokić, fra Miljenko Mića Stojić, Ljubo Krmek i Ivan Sivrić, dosadašnji predsjednik ovoga društva. Na izbornoj skupštini odlučeno je da se u članstvo društva posthumno primi pokojni Jozo Jakiša.

Prije same izborne skupštine održana je misa zadušnica za preminule članove društva, a misno slavlje predvodio je fra Miljenko Mića Stojić. Ivan Sivrić pročitao je iscrpno izvješće od radu društva od 1. lipnja 2019. do 19. lipnja 2021. godine. Istaknuo je da Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne trenutačno broji 160 članova.

- Unatoč izvanrednim prilikama uspjelo se održati takozvani hladni pogon. Društvo je i na taj način snažno ostalo prisutno u javnosti usprkos nesklonim okolnostima, a prema našoj ocijeni gledajući u cjelini, društvo je ipak napredovalo u radu. U izvještajnom razdoblju dinamika rada Društva nije bila ravnomjerna. Od prošle Skupštine tijela Društva, prihvaćajući odgovornost, suočavala su se i dalje s nepovoljnim društvenim okolnostima i vrlo nepovoljnim prirodnim nedaćama. Danas nakon dvije godine možemo reći da se Društvo nije prepustilo stihiji iako osnovni problemi nisu riješeni, premda smatramo da su većina njih pod kontrolom, istaknuo je Sivrić, dodavši da treba spomenuti dobar rad redakcije Osvita, Organizacijskog odbora Šimićevih susreta i članova društva koji su se angažirali oko Humskih dana poezije.

Jubilarni 20. Humski dani poezije održani su u Splitu, Orašju, Kiseljaku i završnica u Mostaru.

- U ovome razdoblju smo objavili stoti jubilarni broj Osvita. Vrijedan jubilej smo nastojali dostojno obilježiti i u tu svrhu smo priredili javno predstavljanje u Mostaru. Književna tribina “Otvorena čitaonica - Srijedom u podne” nastavila se uspješno sve do uvođenja epidemioloških mjera, nastavio je Ivan Sivrić.

Tradicionalna pjesnička manifestacija “Stolačko proljeće” i u sklopu nje „Vidoška pjesnička noć“  održava se uz potporu Društva. Na priredbi je uz članove Društva gostovao Tomislav Žigmanov koji je tom prigodom predstavio svoje stvaralaštvo. Godine 2020.manifestacija nije održana zbog epidemioloških mjera. Održani su „Književni susreti pod hrastom” u Čerinu (Čitluk) u suradnji s MH Čitluk i Župnim uredom Čerin, a posvećeni Mladenu Vukoviću i uz nastup članova Društva. Godine 2020. također su održani “Susreti pod hrastom”, unatoč pandemijskoj opasnosti i bili su posvećeni Anti Belji. Održan je “Pjesnički marathon” u Ljubuškom 2019. godine. “Grgurovi hukovi” u Ravnom  2019. bili su posvećeni 30. godišnjici smrti hrvatskog pjesnika Stojana Vučićevića. Sivrić je naveo još nekoliko manifestacija koje su održane unatoč pandemijskim mjerama. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije