Orašje

Vukovarska djevojčica u plavom kaputu predstavila knjigu

25.11.2015.
u 06:30

Djevojčica u plavom kaputu je Željka Mitrović Jurić, a zahvaljujući fotografiji snimljenoj 1991. postala je simbol stradanja djece...

Fotografija uplakane djevojčice u plavom kaputu koja hodajući kroz vukovarske ruševine krhkom ručicom drži svoju majku strelovitom nas brzinom vraća u užasnu jesen 1991. godine. Djevojčica u plavom kaputu je Željka Mitrović Jurić, a zahvaljujući fotografiji snimljenoj 1991. postala je simbol stradanja djece i svih strašnih zločina na vukovarskom području, piše Večernji list BiH. Željka je danas odrasla žena koja ima svoju obitelj i budućnost, ali koja se ne odriče prošlosti. Upravo njezina prošlost i sjećanje na ratne slike potaknuli su je da započne s pisanjem knjiga.

- Pisanje pjesama doživljavam kao snažnu terapiju, ali i kao podsjetnik na rat i progonstvo kojim je obilježeno moje djetinjstvo. Prvu knjigu sam počela pisati 2002. kada smo se iz progonstva vratili u Vukovar. Počele su mi se vraćati ratne slike, a sjećanja sam prenosila na papir i poslije, zahvaljujući Jakovu Sedlaru i Krunoslavu Šariću, knjiga "Moja rijeka suza" 2003. ugledala je svjetlo dana.

Druga knjiga, zbirka pjesama "Hrvatskim generalima" izašla je 2007. godine, a, evo, 2015. sam napravila drugo prošireno izdanje knjige "Moja rijeka suza", kazala je autorica iz Vukovara Željka Mitrović Jurić na promociji svoje knjige održane u Orašju.

Promocija u amfiteatru ŠC fra Martina Nedića okupila je poklonike pisane riječi, a održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelja PŽ na čelu s ministrom Marijanom Kopićem koji je, uz otvorenje, uputio prigodne riječi.

U organiziranju promocije pomogli su članovi Udruge vojne policije Posavske županije, Udruge veterana poginulih i nestalih u ratu i predsjednik Zajednice udruga veterana vojne policije iz DR RH Josip Adžić koji je istaknuo kako je jedna od članica njihove zajednice i Udruga 5. samostalne satnije vojne policije HVO Orašje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?