Izložba Antonia Lukende u Franjevačkom muzeju i galeriji na Širokom Brijegu

Vidljiv utjecaj minimalizma, kubizma i nadrealizma

21.06.2022.
u 11:33

U srijedu, 22. lipnja, s početkom u 19 sati, u Franjevačkom muzeju i galeriji na Širokom Brijegu bit će otvorena izložba akademskog slikara Antonia Lukende. Ana Mikulić, povjesničarka umjetnosti, ističe: “Prva samostalna izložba Antonia Lukende donosi jedan novi pogled na život i svijet oko nas. Antonio Lukenda mladi je akademski slikar koji svojom prvom samostalnom izložbom nagovještava smjer svog umjetničkog izričaja. U ovoj izložbi pokušava napraviti presjek svog dosadašnjeg izražavanja od prvih početaka na Akademiji pa do sada. Na izloženim radovima moći će pratiti razvoj i napredak procesa njegovog rada. Prvi radovi, nastali na akademiji imaju tamnu, monokromnu paletu, na njima je jasno vidljiv utjecaj minimalizma, ali i kubizma, posebice Picassove plave faze. Iz ovog perioda posebice se ističe umjetnikov Autoportret s cigaretom, koji osim likovnosti u sebi odražava i duboku psihološku karakterizaciju nagovještavajući daljnji predmet umjetnikovog zanimanja. Ovaj autoportret u sebi nosi elemente kubizma i nadrealizma. Upravo će psihologija koja je glavna nit na djelu, postati kasnije predmet umjetnikove okupiranosti, često će se baviti psihološkim crtežima.”

Ana dodaje da će Lukenda na ovoj izložbi predstaviti i svoje minimalističke radove u kojima bijelom bojom poništava tamnu pozadinu. Ti radovi proizlaze iz kontemplacije i postaju meditativni umjetnikov proces stvaranja. Motivi i teme djela postaju nevažne, nego bit djela postaju odjeci stvari koje umjetnika okružuju i iracionalnih emotivnih procesa kroz koje umjetnik promišlja, pokušavajući izvući ono racionalno te naglašava: “Iako prvotno slikar, Antonio Lukenda se koristi različitim tehnikama. Okušava se i u grafici, ali eksperimentira i s fotografijom i kolažom. Njegov rad ‘Autoportret '20.’ izdvaja se od ostalih radova i po tehnici i po motivu. Kolažirajući vlastiti rendgen i kombinirajući ga s tekstom na djelu poigrava se s klasičnim umjetničkim izražajem i propitkuje prolaznost vremena.”

Antonio Lukenda rođen je 1995. godine u Mostaru, a nakon završene gimnazije u Imotskom upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu Sveučilišta u Mostaru. Diplomirao je slikarstvo u klasi prof. Dragane Nuić-Vučković. Sudjelovao je na više skupnih izložbi i likovnih kolonija u Bosni i Hercegovini te u inozemstvu. Dobitnik je nagrade “Privatno i javno” za slikarstvo 2018. godine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije