trijenale grafike

Važan iskorak suvremene grafičke i likovne scene u BiH

28.06.2017.
u 10:55

U ponedjeljak, 26. lipnja, u atriju Novog muzeja i galerije Gorica Livno upriličeno je svečano otvorenje 1. međunarodnog trijenala grafike Livno.

Prvi je to kulturni sadržaj ovogodišnje manifestacije “Kulturno-vjerski dani - Naša Gorica” koja se održava osmu godinu zaredom. Na svečanosti otvorenja o izložbi su govorile ravnateljica FMGG Livno Dražena Džeko i kustosica Željka Markov, te čovjek bez kojega ovog događaja i zbirke grafika u muzeju ne bi ni bilo, Božo Biškupić, veliki kulturni djelatnik, počasni građanin Livna i bivši ministar kulture Republike Hrvatske. Na našu konstataciju kako je i najzaslužniji za ovaj izniman događaj, Biškupić odgovara:

“Ne bih rekao da je zahvaljujući meni, zahvaljujući zajedničkoj inicijativi. Spomenut ću ljude koji su me u tome podržali prof. Ivicu Šiška iz Zagreba, gospodina Josipa Gelu koji je u to vrijeme bio ravnatelj FMG Gorica, i fra Miroslava Ištuka, koji je u to vrijeme bio gvardijan. Zaista bez te pomoći ne bih mogao ni ja to ostvariti. Ja sam, naravno, krenuo s onom donacijom grafika želeći da u Livnu stvorimo jedan centar, jer ovakvog centra nema, tek je u Vardi. Iduće veliko svjetsko mjesto Međunarodnog bijenala grafike je Varda. Nekad je bila Ljubljana, nema je. Ovo je pravi trenutak da smo osnovali u Livnu jednu svjetsku manifestaciju. Vjerujem da će ona dugo živjeti jer to je velika manifestacija, krasni profesori, ovo je divan grad. Mi samo moramo to iskoristiti turistički, kako bi privukli s obale što više ljudi preko ovog ljeta, jer izložba traje do 1. listopada, prilika je da nas posjete, možda i tisuće ljudi.”

Inače, Biškupić je prije četiri godine Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu darivao 234 grafička lista u 17 bibliofilskih izdanja i grafičkih mapa te 302 grafike hrvatskih autora, uz pojedine monografije. Ta zbirka će se nakon ovog Trijenala znatno obogatiti jer je dio od 109 umjetnika koji izlažu, a ima ih iz 33 zemlje, od Indije, Kine, Danske i Finske, Brazila i Argentine, Italije, do zemalja regije, svoje radove ostavio na dar Franjevačkoj galeriji i muzeju. Publici je predstavljeno 216 grafika, a od našeg sugovornika smo doznali da ih gotovo 50 posto darovano.

Tu večer dodijeljene su i nagrade. “Grand Prix ” 1. međunarodnog trijenala grafike Livno dobila je Nevenka Arbanas (Zagreb), koja se predstavila ciklusom “Novi listovi”, u kojemu se boje i nijanse pretapaju, a tehnika su akvatinta, bakropis i poliotisak.

U sklopu Trijenala upriličena je i samostalna izložba afirmiranog bh. i svjetskog autora, umjetnika i pedagoga, Dževada Hoze, kojemu su organizatori dodijelili “Povelju trijenala” za sveukupan doprinos razvoju umjetnosti. Bilo je tu još nagrada i posebnih priznanja, a za ovu Međunarodnu manifestaciju grafičke umjetnosti u Livnu s pravom se može pretpostaviti da će značiti važan iskorak u kontekstu suvremene grafičke i likovne scene ne samo u BiH nego i na svjetskoj razini.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije