Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Umro doajen mostarskog slikarstva Jusuf Jusa Nikšić

01. travnja 2020. u 10:52 0 komentara 523 prikaza
Pogledajte galeriju 1/10

U Mostaru je u svojoj 95. godini preminuo akademski slikar, likovni pedagog, doajen mostarskog slikarstva i jedan od simbola grada na Neretvi Jusuf Jusa Nikšić.

Rodio se u Mostaru 4. 2. 1925. godine. Studirao je u Sarajevu i Zagrebu a diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Pamtit ćemo ga po apstraktnim hercegovačkim pejzažima, a u novijim djelima po realističnim prizorima Mostara i napose Staroga mosta.

Nikada nije želio nekoga imitirati dok je stvarao ili prihvatiti nečiju pomoć, sve što je oduvijek želio je da bude svoj, i to mu je uspijevalo. Bio je jedan od osnivača mostarske Novemabrske grupe koja je prerasla u podružnicu ULUBIH-a za Hercegovinu, kao i član Uderuge hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH, i neformalne skupe mostarskih likovnih umjetnika Četvrtak, koju su uz njega činili Ljupko Antunović, Vlado Puljić, Krešimir Ledić, Hamo Ibrulj i dr, a od kojih je među živim ostao samo Florijan Mićković.

Poput mnogih mostarskh liski bio je vedra duha, uvijek spreman na šalu i nadasve druželjubiv čovjek i vjeran prijatelj.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.