Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Umjetnički ”Susret” mentora i učenika

27. svibnja 2022. u 13:09 0 komentara 63 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

U okviru programa  Dana općine Čitluk u hotelu Brotnjo otvorena je  zanimljiva izložba “Susret”, koja je nastala kao plod suradnje mentora i učenika – akademskog slikara Frana Radeka i samoukog umjetnika Zorana Nejašmića. Frane Radak, akademski slikar, učitelj likovne kulture i likovni pedagog, sudionik brojnih izložbi i humanitarnih kolonija, koji i sada, iako je u mirovini, i dalje radi s istim žarom te prenosi svoja iskustva novim mladim i onim starijim slikarskim talentima. Školu primijenjenih umjetnosti završio je u Zagrebu 1957. godine. Na zagrebačkoj ALU diplomirao je 1963. godine u klasi prof. Otona Postružnika.

 | Autor :

„Gotovo sve što sagradi sruši, pa ponovo gradi. Kakva energija gestualnog!  Gradi pa razgrađuje, tumba, umiruje, slika pastozno, pa lazurno, skriva i  prekriva, grebe, skida boju cijedi curke, pa ih zaustavlja. Kompozicija ispod kompozicije, nižu se i nestaju jedna ispod druge. Zanimljiva je svježina naviranja kolorističkog naboja te prepoznatljiva radakovska preobrazba predloška uz stilizaciju i minimalno zadržavanje sličnosti. U njegovom slikarstvu na kraju možemo sumirati prepoznatljive konstante u duhu kubizma i ekspresionizma, snažni kolorit, deformaciju i stilizaciju, dinamiku geste i nepredviđeni pokret crte. Radak vodi neprestani slikarski dijalog zapitujući se kroz višegodišnji rad, tražeći nove recentne varijante likovnog činjenja“, napisao je likovni kritičar Mladen Mitar u prigodnom katalogu za ovu izložbu.

Zoran Nejašmić, glazbenik i samouki slikar, svoj je  poriv i poziv iz djetinjstva nastavio, ali samo s vremenskim odmakom. Uz mentorstvo akademskog slikara i likovnog pedagoga Frana Radaka, nastali su njegovi  prvi radovi koje se ovom izložbom prvi puta predstavljaju u Brotnju, Hercegovini.

 | Autor :

Radovi su dio opusa koji je nastao u posljednje dvije godine, u ovom izazovnom vremenu, koje  je svima donijelo nove vidike, ali i zatvorio brojna poglavlja izvan naše kontrole. Zoran Nejašmić bavi se glazbom  cijeli životu. U službenom (i neslužbenom) dijelu progrma ovaj je umjetnik zapjevao i zasvirao,  Član je postirske klape “Pastura”,  a glazba i slikarstvo, kao i druge vrste umjetnosti, često se prožimaju i nerazdvojni su dio njegove osobnosti. U intenzivnoj i predanoj posvećenosti slikarstvu nastali su radovi koji ističu njegovu  prirodnu nadarenost, instinkt zapažanja i spremnost otkrivanja u traganju za vlastitim likovnim izričajem.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.