NEUM UNDERWATER FILM FESTIVAL 2022.

U žiriju Nikša Kaleb i slavni fotograf Beatlesa i Woodstocka

08.08.2022.
u 10:26

Svjetski festival podvodnog filma održat će se 19. i 20. kolovoza u neumskom hotelu Zenit

U tijeku su završne pripreme oko organizacije drugog izdanja Neum underwater film festivala, što će se u organizaciji udruge “Standard” održati u Ljetnom kinu, odnosno u dvorani Fontana, neumskog hotela Zenit 19. i 20. kolovoza pod pokroviteljstvom Općine Neum i sponzorstvom Federalnog ministarstva kulture i sporta. Prvog dana ovog međunarodnog festivala podvodnog filma bit će upriličene  projekcije filmova u službenoj konkurenciji, uz bogat glazbeni program, a drugi će se dan održavati edukativno-ekološke radionice podvodnog snimanja pod nazivom “Podvodni svijet”, na koji su pozvani autori podvodnih filmova da s profesionalnim roniocima razmijene mišljenja koja vode sigurnom stvaranju podvodnih filmova.

Ivo Mikulić, utemeljitelj Festivala podvodnog filma Neum, za Večernji list kazao je:

- Underwater film festival ima za cilj promicanje podvodnog snimanja filmova i uvažavanje ljepote i raznolikosti svega što se nalazi u moru i pod vodom, poticanje kreativnosti vezane za podvodno snimanje te očuvanje podvodnog svijeta, morske flore i faune. Neum underwater film festival misli na autore amatere, na studentske radove, a na festivalu će biti i popratni program s filmovima koji će biti prikazani, a nisu u borbi za Grand Prix.

Neum se kroz ovaj festival pozicionirao u svjetsko središte podvodnog filma, a filmovi stižu iz BiH, Hrvatske, Grčke, Španjolske, Francuske, Italije, Indije... Uvjet za prijavu na Festival je film snimljen barem 50 posto vremena pod vodom, morem, jezerom, bazenom, rijekom. Žiri će proglasiti najbolji film festivala, najbolji podvodni film u BiH, najbolji eko-film, najbolju glazbu i najbolju kameru, a najavljene su nagrade i za publiku. U glazbenom dijelu programa  nastupit će Vinko Ćemeraš i istarska ženska skupina “Le  Chicks”. Ivo Mikulić naglašava:

- Posebno nas veseli to da se javljaju redatelji čije smo filmove vidjeli prošle godine, i to iz SAD-a, Italije, Švicarske. Festivalski žiri sastavljen je od osoba raznih zanimanja, kako bi se mogla izvući   “art-aritmetička sredina” koja će odlučiti o nagradama. U žiriju se nalazi i proslavljeni rukometaš Nikša Kaleb, Poznato je to da se slavni rukometaš  bavi i podvodnom fotografijom, a izvodio je ekstremno teške  podvodne radove u temeljima (pilotima) Pelješkog mosta.

Član žirija je i Mike Frankel, fotograf iz Arizone, koji je fotografirao prvu američku turneju Beatlesa 1964. godine, i bio fotograf na bini Woodstocka, napravivši povijesne fotografije.Tu su i Yaakov Rubinsten, izraelski glazbenik, volinist, koncert-majstor  nekoliko europskih poznatih simfonijskih orkestara, Tomislav Franjo Šušak, zagrebački glazbenik, producent i ronilac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije