književna manifestacija

U Jajcu otvoreni 22. Šopovi dani na Plivi

Šopovi dani na Plivi
17.10.2023.
u 08:23

U rodnom gradu Nikole Šopa, Jajcu, u ponedjeljak je počela manifestacija Šopovi dani na Plivi i to njezino 22. izdanje.

Ovu književna manifestaciju u gradu na rijeci Plivi od 1997. godine organizira HKD Napredak podružnica Jajce.

Dvadeset drugo izdanje manifestacije otvoreno je u Domu kulture književnom večeri Božene Volić.

Na početku se nazočnima obratio novoizabrani predsjednik Napretka Jajce Radoslav Tokić koji je istaknuo kako je posebno radostan što njegov mandat počinje manifestacijom Šopovi dani na Plivi koja čuva uspomenu na lik i djelo ovoga pjesnika koji je jedno vrijeme bio zaboravljen ali se pojavilo novo doba koje je dovelo Šopa na 'veliku' novčanicu od 100 KM.

Zahvaljujući drugima koji su Šopu dali priznanje vani, posebno u Italiji, SAD-u i Engleskoj, prepoznali su ga i kod nas. Jedan engleski pjesnik je rekao za Šopa da jedna grandiozna pojava živi, radi i piše u Hrvatskoj, a nitko za nju ne zna, kazao je Tokić.  

Božena Volić je jajačkoj publici predstavila svoje knjige Legende i priče Središnje Bosne, Mirnu Bosnu, Kraljičin izbor, Bosanski kod i Travničku trilogiju.

Predstavljanjem svojih knjigama autorica je nazočne odvela u daleku prošlost kroz priče koje su rekonstrukcija davno zaboravljenih anegdota o dojmljivim stvarnim ili izmišljenim likovima iz prošlosti Travnika i BiH.

Književnica Volić je čitateljima nastojala oživjeti dio bosanske prošlosti te ih donijeti ih do današnjih dana.

Šopovi dani na Plivi nastavljaju se i danas, 17. listopada, književnom večeri Mirjane S. Drenjančević dok će središnja gošća 22. Šopovih dana na Plivi, Ferida Duraković, predstaviti svoj rad na Središnjoj književnoj večeri 20. listopada.

Organizaciju 22.Šopovih dana na Plivi, kao jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, pomogli su Općina Jajce i Središnja uprava Napretka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?