MOSTAR

U Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače izložba 'Gradski amarcord – Stari i novi majstori'

16.08.2023.
u 15:50

Danas je u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru postavljena izložba „Gradski amarcord – Stari i novi majstori“, a može se pogledati svakim danom do 12. rujna od 17 do 22 sata.

„Izložbom 'Gradski amarcord' fokusirali smo se na likovna ostvarenja dvadeset i četiri mostarska autora (onih koji su tu rođeni, ali i autora koji su u Mostaru stvarali gotovo čitav svoj radni vijek) kroz fundus Galerije kraljice Katarine Kosače“, priopćeno je iz Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Kako dodaju, izložba od 43 djela postavljena je u pet cjelina koje su grupirane prema zajedničkom motivu stvarajući jukstapozicije na temelju stilskih i oblikovnih značajki.

Određujući motiv kao okosnicu cjeline postavili su pejzaže, mrtvu prirodu, portrete, vedute i apstrakciju.

Također, u sklopu ljetnog postava u Galeriji Rondo izložene su ratne fotografije mostarskog fotografa Ćirila Ćire Raiča iz ciklusa „Mostar ’92 urbicid“ koji također čine dio fundusa Zbirke umjetnina Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Izložba „Gradski amarcord“ može se promatrati kronološki i tematski. Ona predstavlja umjetničku kroniku koja je bilježila najvažnije trenutke i promjene, kako društveno-političke, tako i misaono-emocionalne kroz prizmu lokalnih umjetnika.

„Stilski i tehnički umjetnici djeluju na prostor u kojem žive onoliko koliko i taj prostor djeluje na njih. Ta neraskidiva veza traje od pojave umjetnosti na ovim prostorima, vremenom se bitno mijenjala, ali traje još uvijek kao zalog budućnosti“, zaključeno je u priopćenju.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?