Obnovljena publikacija "Spomen-soba dr. Ćire Truhelke"

Truhelka - prvi kustos Zemaljskog muzeja

storyeditor/2023-02-01/truhelka1.jpg
02.02.2023.
u 16:26

Županijski zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa Sarajevo nakon deset godina stanke obnovio je izdavačku djelatnost objavljivanjem publikacije "Spomen-soba dr. Ćire Truhelke", piše Večernji list BiH.

Urednik izdanja je ravnatelj Zavoda Boris Trapara, koji je naveo da je Zavod u prethodnoj godini pokrenuo niz aktivnosti na zaštiti i promociji pokretnog nasljeđa koje se čuva u Zavodu, priopćio je Županijski zavod za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa.

Tehničko snimanje

- Tehničko snimanje pojedinačnih predmeta obavili su studenti arhitekture profesora dr. Adija Ćorovića s Međunarodnog sveučilišta Sarajevo, a provedena je i procedura prethodne zaštite vrijednih predmeta koji čine spomen-sobu dr. Ćire Truhelke. Publikacija kojom želimo ponovno pokrenuti izdavačku djelatnost Zavoda donosi priču o blagu iznimne vrijednosti, uzimajući u obzir njegovu očuvanost u izvornom stanju i činjenicu da veliki broj pojedinačnih umjetničkih predmeta, namještaja, tekstila, keramike i dr. vjerno predočava život i posvećen rad prvog kustosa Zemaljskog muzeja BiH Ćire Truhelke - kazao je Trapara.

Autorica kataloga je Mirha Šabanović koja je kazala da katalog sadrži opis i fotografije predmeta u sklopu spomen-sobe Truhelke.

Izuzetna vrijednost

- Možda je najzanimljiviji namještaj koji je izrađivao sam Truhelka uz pomoć stolara. Truhelkine radove karakterizira dekorativno oblikovanje rezbarenjem i graviranjem, maštovita obrada ukrasa geometrijske ornamentike predstavljenih u alternaciji crnih i bisernobijelih sedefnih pločica. Naravno, tu su i drugi predmeti od izuzetne umjetničke ili povijesne vrijednosti kakve su slike, predmeti za kućnu upotrebu ili dekorativni elementi - podvukla je Šabanović.

Spomen-soba dr. Ćire Truhelke predstavljena je kroz fotografije Marka Jovančića, koji je publikaciju i grafički uredio.

Osim toga što je bio prvi kustos Zemaljskog muzeja BiH, dr. Truhelka je bio i predsjednik Društva bosanskohercegovačkih Hrvata u Zagrebu, koje je osnovano u ožujku 1939. godine i u javnosti je zastupalo koncept hrvatske nacionalne pripadnosti BiH. Tijekom službovanja u Sarajevu vodio je arheološka istraživanja na Glasincu (ilirski grobovi), u Donjoj dolini (prapovijesno naselje) te mnogim drugim lokalitetima. Uređivao je časopis Glasnik Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?