10. dani Tolise

Tolisa ima kulturološko, kulturno, etnološko i izvorno blago

12.06.2016.
u 10:00

Spoj tradicije i modernih tokova kojim ide mjesto općine Orašje - Tolisa uspješno je objedinila manifestacija “Dani Tolise” koja ove godine obilježava deseti rođendan. Ta kulturna manifestacija visoko kotira u kolažu kulturne prezentacije Posavine. Ove godine obilježava se njezin jubilej, deset godina trajanja. Smotra ima kulturno-zabavni, sportski, turistički karakter sa zajedničkim ciljem - čuvati kulturnu baštinu svojeg kraja, njegovati izvorne folklorne običaje i otrgnuti od zaborava izvornu tradiciju posavskoga kraja.

Folklorni običaji

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara pokrovitelj je manifestacije “Dani Tolise”, što dovoljno govori o najvišoj razini organiziranja.

- Želimo ovom kulturnom manifestacijom istaknuti vrednote ovog posebnog mjesta, ne samo posavskog već i mjesta u BiH s kulturno-povijesnom težinom, ističe predsjednik Organizacijskog odbora prof. Mario Oršolić. Među petodnevnim sadržajima koji će se danas okončani velikom međunarodnom smotrom folklora, bila je i dodjela književne nagrade koja nosi ime prvoga ilirca u Bosni fra Martina Nedića.

- Književnu je nagradu Zaklada “Terra Tolis” utemeljila 2010 g. u povodu 200. obljetnice rođenja tog znamenitog franjevca. Zaklada je u povodu desete obljetnice manifestacije “Dani Tolise” raspisala natječaj za dodjelu književne nagrade koja nosi ime fra Martina Nedića. Na natječaj se prijavilo 37 autora iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Autori su poslali 42 djela, objašnjava profesor Mato Nedić koji je, uz profesorice Jasnu Ivić i Katarinu Mijatović, imao tešku zadaću kao prosudbeno povjerenstvo odarbati najuspješnije književne uratke. Ovogodišnji je dobitnik prestižne književne nagrade Drago Čondrić iz Splita za zbirku pjesama “Sedam velikih biblijskih poema”.

Nagradu je uručio predsjednik Upravnog odbora Zaklade profesor Mario Oršolić, na svečanosti u toliškom Dvoru. Drugo mjesto pripalo je Ernestu Fišeru iz Varaždina za zbirku pjesama “Doba nevremena”, a treće mjesto na natječaju za dodjelu književne nagrade osvojila je književnica iz Travnika Esma Bandić za roman “Sultanov ferman”. Pet dana trajanja manifestacije donijelo je Tolisi brojne kulturne sadržaje na kojima bi pozavidjele puno veće sredine. Osobito je bio dojmljiv koncert akademskog pjevačkog zbora Umjetničke akademije Osijek u prekrasnom ambijentu najveće crkve u BiH - Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi.

Sportska nadmetanja

Za isticanje je i uspješan nastup ženskog zbora Školskog centra “Fra Martin Nedić” Orašje uz ravnanje prof. Katarine Baotić koji se predstavio s posebnom obradom tradicionalnih posavskih i drugih napjeva u posebnoj obradi. Tolišani su ugostili i kazalištarce iz Vinkovaca koji su se predstavili s odličnom kazališnom predstavom “Teštament”, a sve je uspješno začinio cjelovečernji koncert domaćeg KUD-a “Kralj Tomislav” iz Tolise. Nije nedostajalo ni sportskih nadmetanja u šahu i odbojci, a ako k tome dodamo i biciklijadu, Dani Tolise su uljepšali posavsku svakodnevicu u kojoj su još uvijek svježa sjećanja na poplave iz 2014. u kojoj je Tolisa, kao i većina posavskih mjesta bila prekrivena vodom. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije