Na Danima hrvatskog filma "Ivo Gregurević" mladi filmaši stvorili svoj kratkometražni dokumentarni film

"Stopama Ive Gregurevića"

01.09.2023.
u 19:26

Među gostima festivala kojima je Orašje postalo drugi dom svakako je glumac Slaven Knezović koji je, kao i Ivo, utemeljio u svojoj Hercegovini, upravo na Ivin nagovor, filmski festival, piše Večernji list BiH. - Meni je svaki dolazak u Orašje ponovni susret s Ivom jer ga osjetim ovdje u svakom kutku Orašja, u ljudima, u ozračju koje vlada na Danima hrvatskog filma "Ivo Gregurević", jednostavno u svemu. U Orašju se osjećam kao kući i ovdje uvijek dođem na neki svoj poseban susret s Ivom. Mislim da nas on negdje gleda iz prikrajka, da je zadovoljan što se u njegovu Orašju okupljamo i onako se, na njemu svojstven i osobit način, blago smijulji - kaže Knezović.

I Knezović Ivinim stopama

- Upravo na Ivin nagovor da i ja moram nešto uraditi za svoj rodni kraj, gotovo me blago ukorio i sjećam se kako je govorio: - Hajde, hajde, važna je samo ljubav, a sve će se već nekako složiti. I tako sam i ja krenuo njegovim stopama da i u svoj kraj dovedem, što nikada prije nije bilo, dio filmske čarolije. Ja u Mostar, a Ivo u svoje Orašje. Na tom smo polju često surađivali, razmjenjivali ideje jer smo zajedno igrali u filmovima i serijama, na stankama ponešto i o našim festivalima, zbog čega sam presretan jer mislim da nisam iznevjerio njegova očekivanja - kazao nam je Knezović. Naglašava kako je najvažnije što filmski festival u Orašju traje i nakon Ive.

- To znači da nešto što je Ivo započeo kao mali projekt izraslo u veliki i respektabilan festival koji ostaje kao trajni spomen na njega, njegovo grandiozno djelo i ono što je Ivo uvijek želio - da se kroz festival promovira njegov kraj. Jako je važan rad filmske radionice u Orašju jer to znači da su njegovo djelo prihvatili i nastavili na svoj osebujan mladenački način. Lijepo je sudjelovati i gledati kako oni rade, snimaju na terenu, uzimaju kadrove, intervjuiraju jer sve je to film u malom. Stvaraju nešto što je neuništivo - film - zaključuje Knezović.

Mladi filmaši završili su svoj kratkometražni dokumentarni film i predstavili ga oraškoj publici.

Prikazivanjem filma s filmske radionice u Orašju "Stvaranje filma", koja se četvrtu godinu održava u sklopu filmskog festivala Dani hrvatskog filma "Ivo Gregurević" počela je tako još jedna filmska noć u Orašju. Bila je to prilika da kroz oči mladih filmski festival progovori o Ivi Gregureviću i njegovoj veličini.

Redatelj Ivan Mokrović pomno je nadgledao glumački rad dvanaestero mladih polaznika radionice, koji su u samo tjedan dana pripremili svoj autorski dokumentarni film pod nazivom "Stopama Ive Gregurevića".

Mijo Marić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, također je obišao i prostorije Centra za kulturu i Gradske knjižnice, gdje je upoznat s radom te ustanove i izazovima s kojima se suočavaju u radu.

Diplome polaznicima

Ovogodišnji rezultat rada mladih filmaša i njihova vrijednog redatelja zajednički su omogućili Hrvatska matica iseljenika i Centar za kulturu Orašje. Nives Antoljak i Sanja Pejić budno su nadgledale cijeli proces i na kraju vrijednog rada filmaša uručile su diplome polaznicima seminara. Nakon prikazivanja filma mladih filmaša u nastavku večeri oraška publika pogledala je još jedan film iz redovitog repertoara, a ovaj put bio je to filmski uradak redatelja Radislava Jovanova Gonza "Punim plućima".

U sklopu filmskog festivala prikazan je i prvi film za djecu "Cvrčak i mravica" redatelja Luke Rukavine, a na repertoaru su još dva koja se odvijaju u dnevnim satima.

Jedan dnevni film za djecu te u večernjem terminu kratkometražni dokumentarni i jedan dugometražni film odličan je prosjek jednog festivala što ga pokreće prema podizanju letvice filmskog festivala i njegovih sadržaja.

Festival traje do nedjelje, 3. rujna, a posljednji film iz redovitog programa je "Escort" redatelja Lukasa Nole, prijatelja filmskog festivala u Orašju te ga s razlogom i očekuju u Orašju na zatvaranju festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije