Filmski festival u Orašju napravio sponu između filma, baleta, opere

Splitski tenor Stefan Kokoško u Orašje doveo vrhunske glazbenike

30.08.2023.
u 16:56

- Orašje je predivno, festival poseban i najbolji, domaćini druželjubivi, dakle, vraćamo se na 28. filmski festival Dani hrvatskog filma “Ivo Gregurević” - jednoglasno su poručili sarajevski umjetnici na oraškom filmskom festivalu, baletani i balerine koji su prvi put bili dio festivalskih sadržaja, Boris, Selma i Leila s učiteljicom Dajanom Zilić i operna pjevačica Aida Čorbadžić. Na službenom otvorenju bili su dorasli akademskoj razini izvedbe jer do sada Orašje nije zabilježilo u kulturnim događanjima baletni nastup, a nakon službenog dijela veseli Sarajlije podizali su raspoloženje i atmosferu na druženju, piše Večernji list BiH. Ostali su dulje od ostalih gostiju u Orašju pa su nakon otvorenja festivala zaplovili savskom skelom na tradicionalnom druženju uz slavonske tamburaše.

Balet u Orašju

- Ja sam, prije svega, oduševljena gradom jer smo kroz Orašje uvijek samo prolazili. Uglavnom smo bili usmjereni prema obližnjem graničnom prijelazu i nisam se zadržavala. Sada je to već druga priča jer doista sam oduševljena uređenošću grada, sadržajima koje pruža ovako mala sredina. Ljepota grada je izvanredna jer rijeka joj daje poseban štih. Uređenost obale i tih malih restorana uz Savu, kao i prekrasnog Navisa koji podsjeća na veliki nasukani brod, što, čujem, zapravo i jest bila ideja. Ljudi su posebna priča jer oni čine grad, a ovdje su doista svi gostoljubivi. Vidi se da grad čuvate i volite pa želim da nastavite ovu sjajnu festivalsku tradiciju - poručila je operna diva Aida Čorbadžić.

A Posavinu s Dalmacijom spojio je bend iz Splita koji je baš za prigodu svečane akademije posvećene glumcu Ivi Gregurević doveo splitski tenor Stefan Kokoško, član opernog zbora HNK Split. Nije to bio tek tako na brzinu stvoren bend za potrebu nekog nastupa, već bend vrhunskih akademskih glazbenika koji su u autorskom radu dugo prisutni na sceni. Stefan je s puno ljubavi pripremio i repertoar filmske glazbe. Odlične pjesme, još bolja izvedba, urbani nastup. Bravo, cure i dečki. A nastupila je zapravo grupa Providenca, koja je nakon šibenskog festivala stigla u Orašje pojačana splitskim glazbenicima, među kojima je čak pet vokala.

Foto: Nada Koturić

Oraškoj publici predstavili su se u najboljem svjetlu kroz glazbu te imali savršene izvedbe opernih arija, kancona, šansona, filmske glazbe tenor Stefan Kokoško, sopranistica Alma Mimica, Mirela Meić, Ksenija Periš, Zdeslav Petrošić, Marsell Benzon i virtuoz na klaviru maestro Zoran Velić.

Ivo je bio neponovljiv

- Ja sam gotovo od početka nastajanja ovog festivala uz ovu Ivinu briljantnu ideju da u svoj rodni kraj dovede veliki festival. U tim počecima bilo je s puno manje financija ili gotovo nikako, s puno više druženja i duše. Ne kažem da sada te duše nema, ali je ipak bilo puno intimnije i nezamotano u celofan, a to je jedino Ivo mogao stvarati svojom prisutnošću. Ja sam uvijek dolazio i rado pjevao na ovome festivalu, a sada u znak sjećanja na mog velikog prijatelja i najboljeg glumca Ivu Gregurevića uvijek ću biti tu kada me Orašje i organizatori pozovu - kazao je Stefan Kokoško. Akademsku priču iz Orašja obogatili su i vrhunski glazbenici Gudačkog kvarteta Simfonijskog orkestra iz Mostara.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?