Posavina

Slikari uvode Orašje u čaroliju filma

11.08.2016.
u 08:00

Posavski živopisni krajolik ima neodoljivu snagu privlačnosti za mnoge umjetnike koji su se okupili, ili će to tek učiniti, u okviru umjetničkih kolonija, slikarskih i kiparskih. Taj je niz otvorila Kornica s kiparima iz Hrvatske i BiH koje su okupili Hrvatsko sportsko kulturno društvo “Kornica” i Petar Lušo iz Zagreba, nastavio je Gradačac s likovnom kolonijom koju je organizirala Fortuna-ART, udruga likovnih umjetnika iz Zagreba, a niz će se nastaviti 20. kolovoza u Orašju likovnom kolonijom kojom će zapravo započeti festivalski sadržaji Dana hrvatskog filma u Orašju.

Slikari uvod za festival

S približavanjem rujna Orašje postaje kulturno središte regije u kojem će se okupiti sva elita hrvatskog glumišta. Dani hrvatskog filma po tradiciji započinju u prvom vikendu rujna (3. rujna). Ove godine uvertiru za filmska događanja napravit će šest slikara iz Hrvatske koji će se okupiti 20. kolovoza kako bi kistom dočarati ljepotu prekrasnih posavskih pejzaža. - Kako su Posavci poznati po druželjubivosti, a svaki dolazak praćen je i posavskim posebnim darovima, glumcima i dragim gostima koji ustrajno već više od dva desetljeća potpomažu festivalska događanja u Orašju, rado ćemo im podariti posavsku ljepotu uokvirenu u radovima poznatih slikara, kazao nam je Iljo Benković koji, uz Ivu Gregurevića, osmišljava, sada već najveći regionalni projekt festivala.

Fortuna-ART

- Likovna kolonija u Gradačcu okupila je članove Udruge Fortuna-ART iz Zagreba koja je u suradnji s tvrtkom B.E.S.T. projekt iz Zagreba, sponzorom likovne kolonije, organizirala slikarsko druženje u gradu Gradačcu, objašnjava Darko Starešina, predsjednik Udruge Fortuna-ART. Na međunarodnoj likovnoj koloniji u Gradačcu sudjelovali su slikari iz BiH, Hrvatske, Srbije i Slovenije. Inspiracije im, kažu, nije nedostajalo. Glavni motivi su bili grad, okolica i detalji koji plijene pozornost umjetnika u posavskoj svakodnevici. Sve se događalo na imanju Marka Josića koji iz ljubavi prema svojim korijenima već petu godinu okuplja slikare i organizira međunarodnu likovnu koloniju želeći promovirati svoj grad i podariti mu slike nastale na koloniji. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?