preminuo u 43. godini života

Šesnaesta godišnjica smrti književnika i novinara Dragana Šimovića

Dragan Šimović
06.01.2023.
u 08:34

Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme je radio u Sarajevu, te uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja Stećak, a veći dio života je proveo u Mostaru.

Na današnji dan 2007. godine u 43. godini života u Mostaru je preminuo bosanskohercegovački književnik i novinar Dragan Šimović.

Priče, pjesme i kolumne objavljivao je u mnogim listovima i časopisima. Priče su mu adaptirane za radio i televiziju, a dio njih je preveden na njemački, engleski, slovenski i makedonski jezik.

Prvu knjigu priča "Misterij stolne lampe" objavio je 1990. godine u sarajevskoj Svjetlosti, nakon čega je knjiga "Prolaznik" objavljena 1997. godine u nakladi Matice hrvatske Sarajevo i Zirala iz Mostara.

Godine 2003. Šimović je objavio knjigu priča pod nazivom "Učili smo za pjesnike". Iste godine s Josipom Mlakićem i Robertom Mlinarcem objavljuje knjigu "Triangulacija".

Dobitnikom je prve nagrade za priču "Zijo Dizdarević" 1988. godine, a uvrštavan je i u izbore i antologije.

Šimović je rođen 14. lipnja 1964. godine u Gabeli kod Čapljine. Jedno vrijeme je radio u Sarajevu, te uređivao mjesečnik za kulturu i društvena pitanja Stećak, a veći dio života je proveo u Mostaru.

Bio je prvi direktor izdavaštva i urednik u nakladničkoj kući Hercegtisak, a jedan je od urednika prvog leksikona legendarne grupe Indexi.

Također je bio član Društva književnika BiH i Hrvatske, te aktivni član HKD Napredak i Matice hrvatske. Pokrenuo je brojne radionice za mlade, među kojima je škola kreativnog pisanja iz koje su ponikli brojni umjetnici i projekti, kako književni i likovni tako i kazališni.

U Mostaru je pokrenuo vlastitu antikvarnicu "Škrinja", koja je okupljala brojne umjetnike i motivirala mlade da sa svojim stvaralaštvima izađu iz anonimnosti, a među njima su i sada već zvučna imena u BiH i okruženju.

Nakon smrti koja je Dragana Šimovića zadesila u punoj snazi stvaralaštva ostala je nikada objavljena njegova posljednja knjiga "Učili smo za pjesnike II", koja je u čast njegovog života i djela iste godine 2007. kada je preminuo, javnosti predstavljena u časopisu Motrišta.

U povodu šesnaeste godišnjice smrti, za pokojnog Šimovića danas će u crkvi sv. Stjepana u Gabeli u 9 sati biti služena sveta misa zadušnica i upriličen posjet groblju, uz evociranje sjećanja na život i djelo ovog bh. književnika i novinara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?