Osam dana čiste umjetnosti: Završen 12. Street Arts Festival koji je okupio umjetnike iz BiH, S. Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske...

Šantićeva ulica u Mostaru najveća je urbana galerija pod otvorenim nebom

07.09.2023.
u 16:17

Simbolično, ta ulica u ratu je bila crta razdvajanja između HVO-a i Armije BiH

Ovogodišnji 12. Street Arts Festival Mostar ponudio je osam dana posebnog iskustva i inspiracije ugostivši umjetnike iz BiH, Sjeverne Makedonije, Srbije, Hrvatske, Poljske, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske, Portugala, SAD-a i Brazila, koji su neumorno stvarali svoje radove na različitim lokacijama. Ipak, ove godine u fokusu festivala bila je Šantićeva ulica, čija se galerija na otvorenom sve više nadopunjava, a tragovi festivala mogu se vidjeti i u drugim mostarskim naseljima te na istaknutim građevinama.

- Šantićeva ulica zasigurno je najveća urbana galerija pod otvorenim nebom u regiji i ona će ostati naše središte - kažu organizatori.

Simbolično, ta je ulica u ratu bila crta razgraničenja između HVO-a i Armije BiH te jedna od najrazrušenijih ulica na svijetu. Iz godine u godinu cijela priča raste u svakom pogledu te fascinira lokalno stanovništvo, turiste i širu javnost. Tako je bilo i ove godine s naglaskom na murale, instalacije, zanimljive off programe i najveći do sada Graffiti Jam na zidu zatvora u kojem je sudjelovalo dvanaest autora. Posebna gošća festivala Martha Cooper, poznata novinarka i fotografkinja, učinila je ovaj festival posebnijim dokumentirajući umjetničke procese, što je umjetnicima bilo posebno važno s obzirom na to da je riječ o pionirki underground i urbanog pokreta. Uz to, s njom je došla i protagonistica graffiti scene New Yorka Lady Aiko, koja je ostavila iza sebe više od dvadeset svojih poznatih “Bunny stencila”.

Mostar, koji se još uvijek nosi s problemom poslijeratnih ruševina, iz perspektive umjetnika vrlo je izazovna i neobična destinacija te su se neki od njih odvažili ostaviti svoju refleksiju na zgradama kao što je “Staklena banka”, napuštena građevina u središtu grada.

- Uspješna realizacija apstraktne intervencije na “Staklenoj banci” umjetničkog kolektiva Klub 7 dala nam je još više motivacije za bavljenje ovakvim prostorima - priopćili su organizatori.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije