Svečano otvoren 3. Međunarodni trijenale grafike u Livnu

"Rijetko gdje možete vidjeti na jednom mjestu toliko vrsnih grafičara kao što možete u gradu slikara - Livnu"

28.06.2023.
u 20:41

Svečanim otvorenjem 3. Međunarodnog trijenala grafike u Livnu počeo je kulturni dio manifestacije Kulturno-vjerski dani "Naša Gorica". Riječ je o višednevnoj manifestaciji u organizaciji Franjevačkog samostana i Franjevačkog muzeja i galerije Gorica Livno, koja je već postala brižno njegovana tradicija.

Grafičko središte regije

Za duhovni dio manifestacije brine se samostan, a kulturne sadržaje priprema Franjevački muzej i galerija Gorica. Brojnošću sudionika iz cijeloga svijeta Livno se i treći put potvrdilo kao grafičko središte regije, a Franjevački muzej i galerija Gorica kao ustanova koja doprinosi ne samo kulturnom već i turističkom razvoju grada.

"Mogu samo izraziti veliku radost što smo treći put nazočni na otvaranju svjetskog trijenala u ovom našem prelijepom Livnu. Možda smo malo dvojili prvi put hoće li – neće li, a sad sam siguran da će ova svjetska manifestacija opstati u budućnosti, da će imati dugu budućnost i vrlo uspješnu budućnost", kazao nam je muzeolog mr. sc. Božo Biškupić, jedan od idejnih tvoraca grafičkog trijenala u Livnu.

Povjesničarka umjetnosti dr. sc. Mikica Maštrović, inače predsjednica Povjerenstva za nagrade, istaknula je kako je Livno postalo svjetsko središte grafike i dodala: "Rijetko gdje možete vidjeti na jednom mjestu toliko vrsnih grafičara kao što možete u Livnu. Tu možete vidjeti sve grafičke tehnike, i sitotisak i duboki tisak, znači bez obzira na koju tehniku. Imamo umjetnike iz čak 35 zemalja, što je jako velik broj, čak oko 95 autora, i to vrsnih."

A dio tih umjetnika došao je iz prekooceanskih zemalja, poput dobitnika posebnog priznanja ovogodišnjeg trijenala Endija Poškovića. Premda je imao izložbe diljem svijeta, živio i radio u mnogima od njih, dobio mnoga priznanja, ovo livanjsko mu je, kaže, posebno: "Evo me prvi put na svojoj zemlji, u zemlji u kojoj sam rođen. Prvi put nakon 34 godine od svog odlaska imam i predstavu svog rada, prisutan sam tu te imam priliku govoriti na svom materinskom jeziku, pa sam nekako bez riječi i iznimno sretan."

Trijenale je prvi put imalo i zadanu temu, "Granice slobode", kako umjetnici vide slobodu, što je ona, što ona njima predstavlja, gdje je tražimo, u čemu je vidimo. Prigoda je možda ovo i da svi razmislimo što za nas znači sloboda.

Rajski rezervat

Za dobitnika nagrade Grada Livna, dekana ALU Zagreb Tomislava Buntaka, to je bez sumnje jedan rajski rezervat u kojem svi želimo biti, a na kojem je on radio nekoliko godina.

"Taj rajski rezervat nas obilježava i u njemu se ostvaruje temeljna ljudska sloboda kojom se pokazuje ono najbolje što ima u ljudima", kazao nam je Buntak.

Maštrović je istaknula i to kako je Povjerenstvo za nagrade imalo težak posao jer je među 95 djela teško bilo odlučiti koje je najbolje. Ove godine Grand Prix je, zasluženo, kaže, pripao kineskom umjetniku Minjie Zhangu, koji se obratio putem videolinka.

I tako je Livno, premda malo, zahvaljujući trijenalima postalo središte svjetske grafičke umjetnosti. Grad je to s pisanom poviješću duljom od jednog milenija, grad slavnog Gabrijela Jurkića.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?