festival od 1995. do 2019.

Retrospektiva - od Olivera Dragojevića do 25. Melodija Mostara

03.05.2019.
u 08:38

Rijetko se koji festival zabavne glazbe u širem okruženju može pohvaliti jubilarnim, 25. izdanjem. To je uspjelo Melodijama Mostara, festivalu koji je tijekom gotovo četvrt stoljeća postao zabavno-glazbenim brendom i jednim od brendova Mostara. Na ovom festivalu nastupale su najsjajnije zvijezde estradnog neba iz BiH, Hrvatske, Slovenije, pa čak i iz Italije. Na Melodijama Mostara svoje mjesto našli su i pjevači hrvatske i bh. dijaspore. Festival je ponudio brojne hitove, mnoge pjesme s Melodija Mostara svrstale su se u vječne melodije. Brojnim izvođačima iz Hercegovine mostarski festival bio je značajna odskočna daska u njihovim karijerama.

Ideja o Melodijama Mostara potekla je od Kristijana Čarapine, mostarskog glazbenika koji je već 80-ih godina imao solidnu estradnu karijeru kao vokalni solist mostarskih bendova i kao samostalni izvođač sa snimljenim albumima i nastupima na festivalima, među kojima je nastup na Splitskom festivalu 1993. sa skladbom “Sara”.

- Tada sam se upitao zašto Mostar ne bi imao jedan ovakav festival i već tada sam razmišljao o potencijalnim autorima i izvođačima. Nastupao sam kao pjevač na izboru za Miss dijaspore za Miss Hrvatske u Boeblingenu, a na tom izboru 1994. godine kao pjevač nastupio je i Oliver Dragojević. Upoznao sam ga sa svojom idejom i rado je pristao nastupiti u show programu prvoga izdanja mostarskog festivala. Na Melodijama Mostara 1995. godine, održanim u velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače nastupili su Kićo Slabinac, Mladen Grdović, Vinko Coce, Dražen Zečić i druga znana estradne imena, a jedan Đani Maršan nije ušao na finalnu večer - kaže nam Kristijan Čarapina, umjetnički direktor 25. jubilarnih Melodija Mostara – Biseri.

Umjetnički direktor prvog izdanja festivala bio je renomirani hrvatski glazbenik Ivica Krajač koji je svojim znanjem i iskustvom dao značajan doprinos uspjehu festivala. Krajača su na mjestu umjetničkog direktora naslijedili Siniša Škarica, Tomislav Mrduljaš, Nenad Vilović, Živko Ključe i Kristijan Čarapina. Melodije Mostara, zbog svoje kvalitete, izravno je prenosila Hrvatska televizija, BHT1, Federalna televizija i Naša TV.

Ovaj festival davao je priliku izvođačima iz Hercegovine. Osim Mate Bulića i Ivana Mikulića, koji je ujedno i najuspješniji izvođač na ovom festivalu, od hercegovačkih izvođača uspjeha su imali Lily Galić, Mia Martina, Frenki, duet Divlje ruže i niz glazbenih skupina, a poseban dojam ostavila je rock skupina Mobitel s hitom “Pjevaj sestro, pjevaj brate”. Brojni izvođači i skupine iz Mostara dobili su priliku da se na ovom festivalu predstave na najljepši način. Priliku su dobili i brojni izvođači iz čitave Hercegovine. Nevjerojatno je, primjerice, da je iz Širokog Brijega nastupilo više od 20 izvođača, među kojima su Ivan Mikulić, Toni Ćavar, Duka Rezić, Dražen Ćorić, Frenki, Žana Kožul, Ivan Šušak, Ine Tadić i Hercegovački bećari te još nekoliko pjevača i skupina.

Mnogi se glazbenici slažu da je skladba Tomislava Mrduljaša “Tama”, u Giulianovoj izvedbi na Melodijama Mostara 1996., jedna od najkvalitetnijih na dosadašnjim festivalskim izdanjima.

- Nismo očekivali ništa posebno od ove skladbe, ali svidjela se radijskim i televizijskim glazbenim urednicima i odmah postala hit – rekao nam je Tomislav Mrduljaš.

Dobri poznavatelji zabavno-glazbene scene reći će da je ponajbolja skladba na svim dosadašnjim Melodijama pjesma “Pustite me da je volim” u izvedbi Ivana Mikulića. Većina onih koji rado slušaju ovu pjesmu ne znaju da je autorica stihova ove uspješnice – Severina!

Čarapina se rado prisjeća nastupa eminentnih izvođača, kao što su Thompson, Kemal Monteno, Mate Bulić, Dražen Zečić, Neda Ukraden, Ivan Mikulić, Jole i brojni drugi popularni izvođači koji su se borili za Zlatno sunce Mostara, festivalski Grand Prix, i druge festivalske nagrade.

- U festivalskim show programima, osim Olivera Dragojevića, koji je pjevao na prvom izdanju Melodija Mostara, nastupili su Zlatko Pejaković, Tereza Kesovija, Mate Bulić, Miroslav Škoro, Kićo Slabinac, Dražen Zečić, Ivan Mikulić, klapa Intrade - dodaje Čarapina.

Sjećamo se Melodija Mostara 2000. godine, na kojima su Marko Perković Thompson i Tiho Orlić u duetu otpjevali hit “Stari se” i zavrijedili automobil škodu fabiu. No, sjećamo se i ponekog skandala koji inače znaju pratiti festivale zabavne glazbe, a koje rado prate mediji željni senzacija. Jedne prigode pitali smo Ivicu Krajača hoće li biti kakav skandal, a on je duhovito odgovorio:

- Skandal je i kad nema skandala!

Melodije Mostara bile su se preselile u sportsku dvoranu Bijeli brijeg pa su se vratile u obnovljenu veliku dvoranu Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. U festivalskom backstageu bilo je uvijek živo, zanimljivo i veselo. Upravo je to privlačilo brojne izvođače da “potegnu” iz Njemačke, Švicarske, Austrije...

Kao voditelji na ovom festivalu nastupili su Mario Sedmak, Duško Ćurlić, Mirko Fodor, Tarik Filipović, Branka Slavica, Tanja Tušek, Dejan Kukrić, Maja Miralem, Snježana Delić i Mirela Bunoza.

Jedno vrijeme direktor Melodija Mostara bio je Dragan Džidić – Džida koji je dao značajnog doprinosa uspjehu mostarskog festivala. Sve skladbe sa svih dosadašnjih izdanja Melodija Mostara snimljene su na nosačima zvuka diskografskih kuća Croatia Records iz Zagreba i Song-Zelex iz Širokog Brijega. Sjećamo se zanimljivih festivalskih after partyja na kojima su se za štimung znale pobrinuti i najrenomiraniji izvođači.

- Prošle godine došli smo na ideju o Biserima Melodija Mostara, pa su na Melodijama Mostara 2018,. osim izvođača u konkurenciji, nastupili renomirani izvođači s pjesmama koje su na našem festivalu izveli prije 20 ili 10 godina. Tako je lani nastupio Marko Perković Thompson sa skladbom “Ne pitaj mene”, koju je prvi put otpjevao na Melodijama Mostara, a Tiho Orlić oduševio svojom uspješnicom “Daleko je”, koju je prvi put izveo na našem festivalu prije 19 godina. Ta pjesma spada među najljepše pjesme u kojima se spominje Mostar. Odlučili smo da 25. izdanje našeg festivala bude u znaku Bisera Melodija Mostara pa smo ga nazvali 25. jubilarne Melodije Mostara – Biseri - naglašava Čarapina.

Dan nakon Melodija Mostara tradicionalno se održava dječji festival Male melodije. Sutra s početkom u 18 sati u istom prostoru na ovom dječjem festivalu nastupit će mladi izvođači iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i dijaspore. Na Malim melodijama kao “klinci i klinceze” nastupila su brojna, sada već renomirana, glazbena imena, kao što su Mia Martina Barbarić, Željka Bošnjak i Ivana Marić. Jedno vrijeme ovaj dječji festival vodio je Siniša Cmrk, a potom Mario Drmać i Mladen Jeličić Troko, a sutra će voditeljica programa biti Mostarka Sanda Pandža. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije