Knjiga Mirjane Kusmuk

‘Rat i mir’ ili to je nama naša borba dala

15.09.2016.
u 09:00

Na banjolučkom Međunarodnom sajmu knjiga danas će biti prvi put predstavljena knjiga novinarke, nekadašnje urednice Nezavisnih novina i Glasa Srpske Mirjane Kusmuk, “Rat i mir u Bosni”, u izdanju izdavačke kuće “Besjeda”.

Recenzenti knjige “Rat i mir u Bosni” ugledni su novinari Denis Kuljiš i Dragan Božanić. Naslovnu stranicu radio je poznati bh. slikar i kipar, akademik Milivoje Unković.

Autoričina hrabrost

Knjiga “Rat i mir u Bosni” podijeljena je u dva dijela. Prvi dio “Rat” izbor je tekstova Mirjane Kusmuk iz ratnog vremena objavljenih u brojnim medijima, a odnose se na neke od najvažnijih ili prijelomnih ratnih događaja.

Drugi dio knjige “Mir” izbor je iz kolumni koje su od listopada 2013. do siječnja 2016. godine svakoga petka objavljivane u Glasu Srpske, kao i nekoliko kolumni objavljenih prije tog razdoblja u Nezavisnim novinama.

“Ovim izborom u prvom dijelu knjige željela sam težište staviti na događaje s terena u pokušaju da dočaram kako je rat živio i preživio ‘mali’ čovjek, kao i na to kako su se političke odluke lomile u stvarnosti. U ovoj knjizi preskočeno je sve što sam radila 17 godina, od 1997. do polovine 2013. godine, nakon čega dolazi izbor iz kolumni pisanih u kontinuitetu skoro tri godine. Taj dio nazvan ‘Mir’ mogao bi nositi i radni naslov ‘To je nama naša borba dala’. Upravo je to poruka zbog koje je ova knjiga duboko i prvenstveno antiratna”, kaže Mirjana Kusmuk.

Dodaje da je, kao i svaka novinarska, i njezina knjiga na neposredan način autobiografska.

“Već sada čini se da ljudima više pozornost zaokuplja prvi dio, iako je on za mene samo uvod u vrijeme koje živimo”, kaže autorica.

Direktor “Besjede” Nenad Novaković izražava zadovoljstvo što je ovoj kući pripala čast biti izdavač i naglašava, prije svega, hrabrost autora.

“U vremenu u kojem svi kriju svoja ratna pisanja, Mirjana je odlučila pokazati ih. I ono što je u svakom slučaju vrijedno poštovanja jest da u njima ne postoji jezik mržnje, nego jezik stradanja, jezik duboke emocije, jezik koji jasno šalje poruku da je rat jednaka patnja i nesreća za sve”, kaže Novaković i dodaje da su četiri knjige već otputovale u Nacionalnu knjižnicu u Washington, zbog čega je posebno ponosan.

Ugledni zagrebački novinar Denis Kuljiš u recenziji knjige navodi da je ovo prvo ratno svjedočanstvo iz srpske Bosne jer su uglavnom o tome do sada objavljivana samo štiva beogradskih autora.

Tuđa istina

“Neposredna svjedočanstva koja sadrži ova knjiga bit će zato dragocjena za svakog čitatelja koji se odvaži u njih se udubiti. Kod mnogih će, nema sumnje, izazvati ogorčenje. Ne pozivam na razbor, jer toga ovdje nema, nego na širokogrudnost, koja se ipak može naći – potrebna je da osjetimo i tuđu istinu”, napisao je Kuljiš.

On je istaknuo da osim rata, ova hrestomatija novinarskih tekstova vjerno prikazuje i poratna zbivanja, strašni antiklimaks koji je mentalno bilo teže preživjeti nego ratna iskušenja.

Dragan Božanić ističe da pisca-svjedoka krasi ne samo luda mladalačka hrabrost i oštro nepristrano oko nego i reporterski osjećaj za zapažanje bitnih stvari.

“Mladost reportera dat će još jednu dimenziju ovoj knjizi: neopterećena ‘mojim ili njihovim žrtvama’, svjedok-novinar bilježi sve što vidi preciznošću filmske kamere i magnetofona. U drugom dijelu knjige uvodeći nas u svijet ‘pravih’ kolumni nastalih i tiskanih u trogodišnjem razdoblju, sada iskusni i stari urednik pokazuje svoje pravo novinarsko lice i opredjeljenje. Hvata se u koštac s negativnim društvenim pojavama, korupcijom i lažnim diplomama, masovnom prodajom kiča i šunda, reality svakodnevnicom osiromašenih građana i njihovim silikonskim idolima i sponzorušama koje su, nažalost, rado prisutna tema pisanja njezinih kolega, a sada pseudonovinarskih trabanata medijskih tajkuna”, piše Božanić.

Nakon prezentacije na Sajmu knjiga u Banjoj Luci, a potom u Beogradu, prva promocija knjige “Rat i mir u Bosni” bit će održana u studenome u Banjoj Luci.

Dugogodšnja novinarka i urednica Mirjana Kusmkuk slovi za jednu od najutjecajnijih osoba u medijima u BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?