orašje

Radovi su u punom jeku, kultna kinodvorana u Orašju dobiva novo ruho

21.10.2020.
u 21:18

Oraška kinodvorana, kultno mjesto zaljubljenika u filmsku umjetnost i uopće kulturna događanja, a na prvom mjestu mjesto gdje je 23 godine pod palicom legendarnog Ive Gregurevića otvaran filmski festival Dani hrvatskog filma, dobiva novo ruho, piše Večernji list BiH.

Radovi su u punom jeku, već je skinuta dotrajala krovna konstrukcija i naziru se konture obnovljene kinodvorane koja, kako ističe v. d. ravnatelja Mandica Živković, nisu samo cigle, beton i željezo već je mjesto sazdano od sjećanja, uspomena i svih prekrasnih događaja koji su se tu odvijali. Centar za kulturu Orašje angažiran je i na utemeljenju spomen-kuće Ivi Gregureviću u kojoj bi za posjetitelje bila izložena ostavština velikog glumca, neka vrsta muzeja koji bi trajno njegovao uspomenu na velikana hrvatskog glumišta i njegova ogromna umjetnička postignuća.

- Ako Ivin sin odluči zadržati obiteljsku kuću, uz koju je posebno vezan, u tom slučaju Ivina ostavština bit će izložena u Županijskom muzeju “Vrata Bosne” u samostanu u Tolisi - objašnjava Živković. Tijekom ove godine Centar za kulturu Orašje, uz potporu Vlade Posavske županije, otkupio je veći dio pokretne ostavštine Ive Gregurevića.

Ivina ostavština

Posebno mjesto u toj zbirci zauzima više od 30 različitih nagrada i priznanja, među kojima je i šest Zlatnih arena s Pulskog filmskog festivala. Ostavština grandioznog Ivina djela u rodnome kraju trag je koji je ostavio među mladima koji žele nastaviti njegovim umjetničkim putem. Svakako je među njima i mlada glumica iz Tolise Josipa Oršolić, koja je s kolegicom s akademije Katarinom Šestić organizirala radionicu za zaljubljenike u kazališnu umjetnost. Centar za kulturu i Mjesna zajednica podržali su projekt, a polaznici su, potvrdili su nam, uživali u kazališnoj edukaciji. Među njima bila je i Ema Dominković, logopedica i psihologinja iz Tolise, sada radi u Zagrebu, a za vrijeme posjeta tih nekoliko dana pohađala je i radionicu. Josip Arlović iz Orašja, veliki filmofil i sa značajnim nagradama, također je bio jedan od polaznika, a nastavnica Marija Janjić, kaže nam, svoja iskustva prenosit će školarcima.

– Bila sam mala kada sam velikim očima pratila Ivu i tako sam priželjkivala ta svjetla pozornice. Da, krenula sam tim putem i puna sam radosti. Volim što je moj kraj domaćin takvog festivala i drago mi je što na svoj način mi mladi nastavljamo njegovim putem zaljubljenosti u glumu. Inače, Posavina je plodno tlo za umjetnost, samo mladima treba poticaj, nekako su sramežljivi. Ivo je još u ono vrijeme bio hrabar kročiti putem glumca, a zašto onda ne bih i ja u ovo moderno vrijeme mreža i komunikacija i vrijednosti koje moj rodni kraj na tako lijep način njeguje.

Puni optimizma

Naravno da ima malo pritiska jer velika su očekivanja od mene da nešto napravim od karijere pa me svako malo pitaju kada će me i gdje gledati. Odgovorim: “Ljudi, sačekajte malo, tek sam završila akademiju, dobila diplomu prije nekoliko mjeseci”, ali polako, strpljiva sam. Izabrala sam taj posao, znam svoj cilj i polako se otvaraju vrata. Važno je da sam puna optimizma. Nakon fakulteta u Osijeku radim kao vanjski suradnik u kazalištima u Zagrebu - kaže Josipa.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije