Livno iznjedrilo još jednu neobičnu, ali hvale vrijednu izložbu

"Pužići" pokazali iznimnu kreativnost

26.06.2022.
u 13:55

Uoči tradicionalne manifestacije „Kulturno-vjerski dani Naša Gorica 2022.“ Koju organiziraju Franjevački samostan Gorica i Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno, podsjetili smo se izložbe koja joj je prethodila. Naime, Franjevački muzej i galerija Gorica često je domaćin različitih kulturnih zbivanja, što vlastitih, što gostujućih. Tako smo nedavno nazočili jednoj doista neobičnoj izložbi. Riječ je o likovnim radovima i fotografijama nastalim na dvjema radionica upriličenim za djecu sa poteškoćama u razvoju, članovima Udruge simboličnog naziva Put u život – PUŽ. Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju u suradnji s volonterima iz Marijanske vinkovske mladeži čini doista puno kako bi kroz različite projekte njihovi "Pužići" pokazali kreativnost i postali aktivni sudionici društvenih zbivanja. "Oboji moj svijet" naziv je projekta, a u slikarskim i fotografskim radionicama djeca su beskrajno uživala. Potvrdila nam je to i mlada akademska slikarica iz Livna Maja Puđa: „Imali smo dvije teme, jedna je bila slikanje kroz igru, koja je bila grupni rad, a druga radionica je bila na temu slikanja kroz maštu. Dakle, slikali smo snove i to je njima bilo baš vau, fascinantno, doista su uživali u tom zadatku, a i ja s njima".
Fotografsku radionicu vodila je profesionalna fotografkinja iz Livna Marina Bralo. I nje se dojmio rad s djecom s poteškoćama u razvoju: "Bio je to za njih nekakav poseban događaj. Nisam mislila da ćemo moći tako baš sve izrealizirati, ali stvarno je ispalo jako lijepo. I odlični su modeli, ali i fotografi, pozirali su i fotografirali sami sebe i sve ovo su oni radili uz moju pomoć".

A fotografije su takve da ih se ne bi postidjeli ni profesionalci.

Štićenica Udruge, Anita Matić, bila je cijelo vrijeme uz nas, te pomagala u novinarskom poslu. Pozorno je slušala što govore naši sugovornici, a onda je došao red i na nju. Kaže kako je uživala u projektu i vrlo ozbiljno se usredotočila na izjavu: „Mi se slažemo svi, i mi smo na projektima, radimo na događajima s našom Udrugom PUŽ Livno i naša djeca su s poteškoćama u razvoju radila s volonterima iz Marijanske vinkovske mladeži i puno tih različitih slika smo mi napravili i izložili".
"Ovo je naša prva izložba, vjerojatno i najčudnija izložba koju će mnogi posjetiti, ali je cilj bio zajednici malo približiti ovu djecu i pokazati da i oni mogu biti dio kulturnih zbivanja u našem gradu", kazala nam je Silva Matić, predsjednica Udruge. 

I bili su. Potvrdio je to dolazak posjetitelja, ali i onih koji su projekt financijski potpomogli, Vlade HBŽ i ministrica znanosti, prosvjete, kulture i sporta Gordana Nakić koja je izložbu proglasila otvorenom, a nam, među ostalim, kazala:

"Važno je naglasiti da ovakvi projekti zbilja podižu svijest ljudi o mogućnostima mladih s teškoćama u razvoju. Znači, često se naglašavaju njihove teškoće a vrlo rijetko ističu njihove mogućnosti i potencijali. Ovo je prilika da se vidi koliko dobrih stvari oni mogu uraditi".
I nije to bio prvi put da su bojili svoj svijet. Naime, štićenici "PUŽ-a" su za svoj likovni rad već u osnovnoj školi osvojili drugu nagradu na federalnoj razini, kazala nam je također ministrica Nakić koja je više od desetljeća radila s tom djecom u inkluzivnom odjelu. I volontere rad s pužićima beskrajno veseli i obogaćuje, te za njih imaju kratku, ali vrlo znakovitu definiciju: "Oni su čista ljubav i sreća".

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije