U Grudama održan okrugli stol o važnosti hrvatskog jezika u književnim djelima

Ptica se poznaje po perju, a čovjek po govoru!

10.03.2023.
u 12:21

U sklopu obilježavanja  Mjeseca hrvatskog jezika u  Gradskoj knjižnici u Grudama, u organizaciji grudskog Kulturnog doma Antun Branko Šimić , održan je okrugli sto o važnosti hrvatskog jezika u književnim djelima. Na ovom okruglom stolu sudjelovali su profesori hrvatskog jezika i književnici s područja ŽZH-a.

Uvodničari su bili književnica prof. Radica Leko, prof. Marija Tomić, dr. Dominika Andrijanić, književnice  Sanijela Matković i Miljenka Koštro. One su govorile o važnosti hrvatskog jezika u književnim djelima sa stručnog jezičnog i književnog aspekta. Nakon toga razvila se rasprava svih nazočnih na ovom okruglom stolu o toj tematici. Razmijenjena su mišljenja o prisutnosti hrvatskog jezika u književnim, jezičnim i društvenim oblicima. Smatra se da se na bh. području treba što više osvrtati na položaj i prisutnost hrvatskog jezika s obzirom na aktualni položaj ovog službenog jezika u BiH.

Održavanjem ovog okruglog stola željelo se istaknuti važnost očuvanja hrvatskog jezika u filološkim i društvenim oblicima na području BiH i šire. Marija Tomić istaknula je to kako je važnost materinskog jezika nemjerljiva te citirala Vjekoslava Klaića: „Ptica se poznaje po perju, a čovjek po govoru!“. Govorila je povijesnom razvitku hrvatskog jezika i udarima na jezik kojim govore Hrvati i naglasila to da je Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje je 2014. godine pokrenuo inicijativu da se pokrene manifestacija Mjesec hrvatskog jezika. Želja Instituta je da kod svih govornika hrvatskog jezika podigne razinu svijesti o važnosti očuvanja temeljnog hrvatskog nacionalnog identiteta - materinskog jezika. Podsjetila je na Klaićevu poruku svakom Hrvatu: „Griješiš protiv Boga i prirode, kad ne govoriš hrvatski, gdje god treba i kad ti se zgoda nadade. Govori hrvatski u kući i u javnosti, jer samo po jeziku tvome svijet će znati, da si Hrvat!“

Miljenka Koštro naglasila je to da je hrvatski jezik skupni naziv za nacionalni standardni jezik Hrvata te za skup narječja i govora kojima govore ili su nekada govorili Hrvati. Istaknula je da se u zapadnoj Hercegovini govori štokavskom ikavicom. Sanijela Matković kazala je to da govoriti o hrvatskom jeziku znači govoriti o Vesni Parun, o kojoj je ova književnica napisala tri knjige. Naglasila je to kako je Vesna u svoja djela uvrstila svaku riječ iz rječnika hrvatskog jezika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?