Počela Napretkova manifestacija „iNOVIraj“

Predstavljen roman „Na Vrbasu tekija“ Josipa Mlakića

19.08.2022.
u 11:27

Roman "Na Vrbasu tekija" Josipa Mlakića, jednog od najpoznatijih suvremenih bh. pisaca,  predstavljen je u Novom Travniku u sklopu kulturno- zabavne manifestacije iNOVIraj novotravničke podružnice HKD "Napredak".  "Ovo je prva večer programa manifestacije iNOVIraj i čast nam je da je otvaramo promocijom knjige  poznatog i priznatog autora iz nama susjednog Bugojna,  Josipa Mlakića", istaknuo je Blagun Lovrinović, predsjednik "naprekove" podružnice u Novom Travniku najavljući i druge događaje koji će biti upriličeni u sklopu napretkovog kulturnog ljeta,  poput koncerata na otvorenom. 

Mlakićev najnoviji roman "Na Vrbasu tekija"  kronika je jajačkog samostana sv. Luke.

"To je roman o velikim događajima, krvavim ratovima i okrutnim režimima, ali još više o jajačkim i bosanskim fratrima, općenito o malim ljudima, njihovim čežnjama i snovima, neuspjesima i razočaranjima. Inspiriran Andrićevim književnim stvaralaštvom, novi roman Josipa Mlakića, i po stilu, i po strukturi, i po nježevoj ljepoti, i po odabranoj tematici, diše naproso andrićevski", napisao o romanu recenzent fra Drago Bojić. Andrićevo u romanu Josipa Mlakića naglašava i  drugi recenzent knjige Nebojša Lujanović, književnik koji je također podrijetlom iz središnje Bosne, iz Travnika.

"Josip Mlakić, autor zavidne pripovjedačke vještine, postavio je sebi gotovo nemoguć zadatak: progovoriti jezikom davnog velikog pisca, rekostruirati njegov imaginarni svijet, te unutar njega otvoriti temu koju bi i Andrić sam načeo da je kojim slučajem danas među nama. I, dovraga, čini se da mu je uspjelo", riječi su Nebojše Lujanovića o romanu Josipa Mlakića "Na Vrbasu tekija" koji je po njemu tehnički i najzahtjevniji. Priznaje to i sam autor koji je naglašava da se pišući roman čvrsto držao faktografije. Na novotravničkoj promociji o romanu "Na Vrbasu tekija" govorio je književnik Anto Zirdum te Nebojša Domitrijević koji je ujedno i moderirao događaj.

Zidrum se tako prisjetio Mlakićevih početaka i jednog od prvih objavljenih tekstova s kraja 90.-ih  u časoopisu kojeg je uređivao. U glazbenom dijelu programa nastupio  je viteški glazbenik Ivo Jandrić. 

Josip Mlakić rođen  je u Bugojnu. Diplomirao je na Strojarskom fakultetu u Sarajevu, a živi i radi u Gornjem Vakufu - Uskoplju.  Bavi se književnošću i posanjem scenarija, a u nekim od filmova za koje je napisao scenarij je i glumio na traženje redatelja. Za svoja književna i filmska ostvarenje višestruko je nagrađivan. Novi roman "Na Vrbasu tekija" svjetlo dana ugledao je  u izdanju nakladničke kuće Fraktura te  Franjevačkog samostana sv. Luke u Jajcu. Sastoji se od tri cjeline, Na Vrbasu tekija, Jajačka kronika te dijela nazvanog Paučina i promaja, opet inspiriranog Andrićevim opisom stare vodenice.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije