CD “Glas u buri”

Predstavljen nosač zvuka s pjesmama posuških pjesnika

24.02.2016.
u 08:30

U organizaciji Zavičajnog društva Posušana, u Franjevačkom samostanu u zagrebačkoj Dubravi predstavljen je CD “Glas u buri” učenika Srednje škole “Fra Grga Martić” Posušje. U iznimno emotivnoj atmosferi CD su predstavili profesorica Jasminka Petric, koja je govorila o posuškim svećenicima pjesnicima, i Tihomir Begić, koji se osvrnuo na ostale autore, s posebnim naglaskom na vlastito iskustvo pjesnika u maloj sredini.

Izlaganje profesorice Petric temeljilo se na tvrdnji kako su svećenici stoljećima u supatničkom odnosu s narodom nalazili načina da mu tu patnju učine podnošljivijom, što je uključivalo i pisanu riječ koja daje mogućnost materijalizacije vapaja, a samim time i nezaborav.

Tihomir Begić, novinar i bivši glavni i odgovorni urednik Radija Posušje u njegovim najslavnijim ratnim danima, a danas izvršni urednik Večernjeg lista BiH, čiji je koordinator u Zagrebu, iznio je vrlo zanimljiva razmišljanja o tome kako su pjesnici u malim mjestima “čuđenje u svijetu”, ali da im te male sredine s godinama višestruko vrate zasluženo poštovanje. Posebno se osvrnuo na mlade pjesnike koji se tek trebaju dokazati i ustvrdio kako posušku pjesničku scenu krase neka imena za koja će se čuti i šire. Naveo je i imena pjesnika koji su zastupljeni na CD-u, a to su: Darko Bago, Slavo Antin Bago, Petar Bakula mlađi, Zoran Jurišić Barišić, Stanko Bašić, Ivana Bešlić, Šimun Čuturić, Željka Galić, Vinko Grubišić, Ante Jukić Valin, Željko Jukić, Ivica Karamatić, Sandra Karamatić, Marijan Knezović, Miljenka Koštro, Ferdo Kovač, Radica Leko, Ana Martić, Mario Mitar, Stjepan Tokić Sento i Tihomir Begić.

Skupu se obratio i ravnatelj Gimnazije “Fra Grga Martić”, profesor Ante Jukić, koji je uzvanicima predstavio ovu školu i njezine projekte te uspjehe učenika kao i pripreme za obilježavanje pedesete obljetnice postojanja škole, osvrnuvši se na monografiju u izradi.

Večer su upotpunili vrsni recitatori David Bakula, Josip Čutura i Marija Bešlić, koji su od nazočnih čuli mnoge pohvale, a bivša učenica Iva Jukić, u ulozi voditeljice, suvereno je odradila svoju zadaću. “Bila je to divna večer u Zagrebu. Poslužila je da pokažemo kako posuška Gimnazija i dalje kroči onim slavnim stazama, ali i da raseljeni Posušani pokažu koliko vole svoju školu i svoj kraj i da obećamo kako ovdje nećemo stati”, stoji u priopćenju učenika.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije