Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Kultura

Povijesni dan za Vitez i središnju Bosnu - osnovan Ogranak Matice hrvatske

23. lipnja 2022. u 15:47 0 komentara 47 prikaza
Pogledajte galeriju 1/2

Vitežani su dugo čekali, 180 godina rada i djelovanja Matice hrvatske proteklo je da bi skupina iskusnih te mladih kulturnjaka, javnih radnika i intelektualaca utemeljila Ogranak Matice hrvatske u Vitezu.

Osnivačka skupština

Naime, u utorak, 21. lipnja 2022. godine, održana je Osnivačka skupština Matice hrvatske Vitez na kojoj je donesen Statut Matice hrvatske Vitez te izabrana tijela koja će voditi ovu, najstariju i najugledniju, hrvatsku udrugu koja je davne 1842. godine utemeljena kao Matica ilirska, na poticaj grofa Janka Draškovića, istaknutog političara i najstarijeg člana hrvatskog narodnog preporoda. Matica je prošla kroz slavnu, ali i burnu prošlost, a u godini u kojoj obilježava 180 godina osnutka dočekala je ozbiljno širenje na središnju Bosnu i osnutak ogranka u središtu Bosne i Hercegovine, Vitezu. Vitez, ne samo kao geografsko nego i gospodarsko, kulturno i znanstveno središte hrvatskog bića u središnjoj Bosni bit će prava matica svima koji žele promicati nacionalni i kulturni identitet u područjima umjetničkog, znanstvenog i duhovnog stvaralaštva, gospodarstva i javnoga života te skrbi za društveni razvitak hrvatskog naroda.

Osnivačkoj skupštini posebnu pozornost i važnost dao je dolazak visokog izaslanstva Matice hrvatske iz Zagreba na čelu s predsjednikom Matice Mirom Gavranom, koji je u svome obraćanju istaknuo kako Ogranak Matice u Vitezu nije jedan u nizu, nego jedan od najvažnijih te da je u rekordnom vremenu jedan ogranak ispunio sve preduvjete kako bi dobio zeleno svjetlo od središnjice Matice za utemeljenje.

Posebno je pohvalio aktivnosti inicijativnog odbora u Vitezu i kazao da su Vitežani dobrodošli u Zagreb te da imaju otvorena vrata za realizaciju svih važnih ideja i ciljeva. - Od Ogranka Matice hrvatske u Vitezu imamo značajna očekivanja, vjerujem u vas, imate naše puno povjerenje i potporu. Matica hrvatska je vaša, dobrodošli ste u svoj Zagreb - kazao je Gavran.

Uz Gavrana u izaslanstvu Matice iz Zagreba bili su i dopredsjednik Damir Zorić te gospodarski tajnik Ivica Nuić. Inače, Gavran će danas u Mostaru prisustvovati i svečanoj sjednici Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u BiH, gdje će mu biti uručena Povelja počasnog člana HAZU-a u BiH.

U svojstvu gosta nazočnima se obratio i dopredsjednik središnje uprave HKD Napredak Josip Križanović koji je kazao kako su Napredak i Matica temeljne hrvatske udruge i kao takve moraju surađivati i biti ono što narod od njih i očekuje u punom smislu. - Ovom prigodom napominjem kako Matica i Napredak djeluju u sinergiji te ćemo u vremenu pred nama to jasnije pokazati prema javnosti. Isto očekujem i od naših podružnica te nas stoga raduje utemeljenje Matice u središnjoj Bosni, a posebno me veseli da su u njoj okupljeni vrijedni i dokazani javni radnici - kazao je dopredsjednik HKD Napredak Josip Križanović.

Pismo potpore matičarima uputio je i općinski načelnik Boris Marjanović.

Nakon uvodnog dijela održani su izbori za vodstvo Matice hrvatske u Vitezu gdje je za predsjednika izabran viteški književnik i publicist Željko Kocaj, dopredsjednici su Jakov Križanović i Stjepan Alilović, a glavni tajnik Marko Lovrinović. U Predsjedništvo su kao članovi izabrani Nikola Šarić, Ivo Jandrić i Kristina Livančić dok Nadzorni odbor čine Ljilja Marić, Valentin Kafadar te Josip Rajić.

Ideja utemeljenja

- Ideja utemeljenja Matice hrvatske u Vitezu dugo je prisutna, no u posljednjih nekoliko tjedana provedene su ključne aktivnosti te smo uz veliki poticaj vodstva Matice iz Zagreba svoje aktivnosti konačno okrunili službenim utemeljenjem ogranka. Pred nama je mnogo posla na ustrojavanju organizacije, no s potporom koja se manifestirala na Osnivačkoj skupštini uvjeren sam kako ćemo realizirati zacrtane ciljeve - rekao je Kocaj u završnom obraćanju te dodao kako će uskoro javnosti obznaniti više detalja o samim mogućnostima za članstvo u Matici te drugim značajnim tehničkim detaljima.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.