U galeriji “Vrba” otvorena izložba “Egzodus” Marija Šunjića Mrve

Povijesna istina hrvatskog naroda Hercegovine zapravo su uvijek bili egzodusi

storyeditor/2024-03-24/mrva.jpg
25.03.2024.
u 16:32

U galeriji “Vrba” u Širokom Brijegu otvorena je izložba “Egzodus” slikara Marija Šunjića. Izložbu je otvorio Dalibor Nikolić, autor predgovora kataloga ove izložbe, piše Večernji list BiH. Nikolić naglašava kako je novi ciklus umjetničkih slika Marija Šunjića “Egzodus” nastavak prethodnih ciklusa pod nazivima “Logo sapiens” i “Terra incognita”. Čovjek kao označitelj u svijetu označiteljskih aktivnosti, kako je to ustanovio teoretičar umjetnosti Umberto Eco, upravo je u navedenom ciklusu “Logo sapiens” sveden na znak koji ga simbolizira. Ciklus “Terra incognita” taj znak pretvara u niz zemljopisnih karta, kartuša i destinacija mogućih putovanja, kako onih doslovno shvaćenih tako i onih simboličnih, introspektivnih. Namjera navedenih ciklusa Marija Šunjića je jasna - autorski pozicionirati pojedinca u svijetu bez perspektive.

- Gotovo na istom fonu sa Šunjićevom namjerom je i ideja filozofa Thomasa Nagela, u kojoj zagovara stav po kojemu se čovjek u svijetu bez središta pozicionira tvorbom perspektiva kako bi se koliko-toliko sigurno ukotvio u stvarnost u kojoj živi. To postiže znanjima, iskustvima i vjerovanjima. Je li u tome uspio, koja je njegova trenutačna pozicija, čemu stremi - neka su od pitanja na koja Mario Šunjić daje jasne odgovore.

U katalogu stoji da je ciklus “Egzodus” manifestacija estetskog iskustva i etičke norme. Estetsko-teorijska razina tumačenja odnosi se na pojavnost umjetničkog djela, dok se druga, sociološko-etička razina odnosi na ono što zapravo kroz tu pojavnost djelo kazuje. U doslovnom smislu čitanja simbolike navedenog ciklusa sve je vidljivo - “stiješnjeni brod” jest tekst narativa, kontekst je izostanak perspektive, dok je diskurs zapravo bespuće. Ono što je preostalo za učiniti u takvim okolnostima je - otići. Zloguka povijesna istina hrvatskog naroda zapravo su egzodusi. Za Hercegovinu se u tom smislu kolokvijalno zna reći: “Čitav svijet naselila, ali sebe nije raselila”.

Mario Šunjić rođen je 1975. u Malschu, Kreis Karlsruhe, u Njemačkoj. Srednju školu završio je u Mostaru, diplomirao na ALU SUM-a u Širokom Brijegu 2002. godine, a 2005. završio je poslijediplomski studij Ars sacra. Trenutačno je zaposlen na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih znanosti Sveučilišta u Mostaru.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?