Osvrt na kulturnu manifestaciju

'Posuško lito' postalo kulturna manifestacija za sve ukuse

02.09.2015.
u 06:30

Iza nas je još jedno iznimno uspješno "Posuško lito", manifestacija koja polako postaje brend Posušja, a održava se ususret Danu općine Posušje, odnosno proslavi blagdana Velike Gospe. U okviru nje organizirano je mnoštvo kulturno-zabavnih i sportskih sadržaja koji su za posjetitelje bili besplatni. Tijekom dva mjeseca, od 28. lipnja do 30. kolovoza, posjetitelji su uživali u brojnim događajima, predstavama, izložbama, predstavljanjima, promocijama, koncertu, projekciji filmova, festivalu i sportskim događajima. Održano je 29 službenih događaja i još desetak neslužbenih koji su obogatili ovogodišnji program.

Općina Posušje u posljednje tri godine uspjela je oko sebe okupiti brojne posuške kulturne institucije, društva, udruge, organizacije, ustanove i druge aktiviste i pojedince, odnosno partnere koji su bili spremni dati svoj obol u kreiranju programa manifestacije "Posuško lito" i unapređenju kulture.

U kreiranju programa uključen je veliki broj mladih čija su kreativnost i umjetničko izražavanje došli do izražaja. Pružena im je prilika za afirmaciju u bilo kojem vidu kulture, zabave i sporta, a Posušje je još jednom pokazalo da je grad mladosti. Istodobno se čuvaju narodna tradicija, kultura i stari običaji (Smotra hrvatskog izvornog folklora, Kamendani, Večer ikavice, Ilijino brdo, Podbila Etnofest), uspomene i sjećanja na naše hrvatske branitelje (Dan domovinske zahvalnosti, Dan branitelja općine Posušje, Obljetnica osnutka pukovnije 'Ante Bruno Bušić') i nastaju neki novi projekti koju su u kratkom vremenu postali prepoznatljivi, kako unutar tako i izvan granica BiH (Festival klapske pisme).

Da je "Posuško lito" pravi mamac za posjetitelje, kako za domaće žitelje tako i za one iz drugih općina, gradova, pa i onih preko granice iz Republike Hrvatske, dokaz su ovogodišnje brojke koje govore kako je manifestaciju "Posuško lito 2015." posjetilo 56.000 ljudi. To su brojke kojih se ne bi postidjeli ni puno veći gradovi od onoga podno Radovnja.

Naravno, "Posuško lito" ne bi moglo zaživjeti u ovakvom obujmu da nije bilo velikog broja sponzora koji su na razne načine podržavali ovu manifestaciju prepoznavši je kao vrlo bitan faktor u kreiranju društvenog i kulturnog života općine Posušje. Veliki dio posla odradili su članovi Radnog tijela za pripremu kulturnih događanja pod nazivom "Posuško lito" koji su osmislili, vodili i koordinirali cijelim projektom kako bi prošao u najboljem redu. Događaji u okviru manifestacije "Posuško lito" bili su zastupljeni u svim medijima, od novina, televizije do internetskih portala preko kojih se slala svojevrsna turistička razglednica Posušja. Iz Ureda načelnika najavljuju da su već počele pripreme i osmišljavanje adventskih, odnosno predbožićnih događanja koji će se održati na prelijepom platou Trga hrvatskih branitelja u Posušju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije