Mediteran Film Festival 2023. U programu "Domaći autor"; ovogodišnjegMFF-a bit će prikazano deset filmova hercegovačkih filmaša

Posljednjeg dana festivala bit će upriličena posebna projekcija filma "Naš mali"; o velikom Draženu Petroviću

03.10.2023.
u 18:12

U natjecateljskom programu Mediteran Film Festivalu 2023., što će se u Širokom Brijegu održati od 10. do 14. listopada, bit će prikazano deset dugometražnih i isto toliko kratkometražnih dokumentarnih filmova autora s područja čitavog Mediterana. U okviru 24. izdanja širokobriješkog filmskog festivala bit će održane projekcije deset filmova u programu "Domaći autori" izvan natjecateljskog dijela.

Domaći autori

U utorak, 10. listopada, festival će otvoriti igrani film "Stigme" redatelja Zdenka Jurilja. Film se bavi univerzalnom temom ideološkog stigmatiziranja. Radnja je smještena je u zapadnu Hercegovinu u turbulentno razdoblje nakon Drugog svjetskog rata. Govori o pustoši koju u jednoj tradicionalnoj sredini ostavljaju ideološka sučeljavanja, što kulminira tijekom jednog duhanskog puta švercera duhanom. Uloge u filmu, nastalom po scenariju Josipa Mlakića, ostvarili su Ivo Krešić, Bojan Beribaka, Miro Barnjak, Ivan Skoko, Mario Knezović i Robert Pehar. Drugi dan festival program "Domaći autori" otvorit će film "Zidine" redatelja Ive Čolaka i Marka Mikulića. To je priča o trojici ostarjelih logoraša koji su odlučili snimiti film o onome što su proživjeli u logorima u Domovinskom ratu u BiH.

Program se nastavlja filmom o akademskom kiparu Stjepanu Skoki - "Kipar iz Graba" redatelja Tomislava Topića. Film prati kipara iz malenog hercegovačkog sela, njegovo školovanje i rad koji karakterizira veliki stupanj autorske invencije.

Istog dana na MFF-u bit će upriličena projekcija filma "Brzi" redateljice Karmen Obrdalj. U filmu će gledatelji upoznati čovjeka s najviše prijatelja na svijetu, predstavnika hercegovačke estradne scene Stanislava Puljića Brzog. Bit će prikazan i dokumentarac "Putevi kave" redatelja Mirka Pivčevića, koji nas vodi kroz vrijeme druge polovine 70-ih i početka 80-ih godina, kada se na prostoru bivše Jugoslavije stvarao fenomen koji je trajno ušao u kolektivnu memoriju jedne zemlje. Riječ je o krijumčarenju kave.

Kratki film redatelja Zdravka Terkeša "Noć od srebra i zlata" prikazuje narkomana u krizi koji provaljuje u bogati građanski stan te postavlja pitanje može li neprijatelj, narkoman i lopov biti prijatelj u trenutku potrebe? Mladi širokobriješki redatelj Tvrtko Bubalo također se u svom radu dotiče priče o ovisnosti o drogama. Njegov film "Sutra je novi dan" istražuje izazove s kojima se suočavaju medicinski djelatnici u zajednicama dok pokušavaju pomoći onima koji se bore s učincima konzumacije i prekomjerne upotrebe narkotika. U programu "Domaći autori" su i dva domaća animirana filma.

Crtić "Svrha" zagrebačkog Širokobriježanina Tvrtka Karačića prikazuje stanovnike malog sela koji su povezani nizom zupčanika i kotačića, a animirani film "Nada" Čitlučanina Pere Petrušića prati djevojčicu Nadu i vrijeme Hercegovine od 1907. do 1922. godine. U ovom crtiću, nagrađenom na festivalu u Cannesu, pridaje se poseban značaj djelu fra Didaka Buntića, Oca hercegovačke sirotinje toga vremena.

Posveta legendama

Program "Domaći autori" u petak, 13. listopada, zatvara dokumentarni film o jednom od najvećih hrvatskih slikara i grafičara Virgiliju Nevjestiću.

"Tihi skitnica" redatelja Zdenka Jurilja prikazuje čovjeka kojeg je likovna kritika u Francuskoj smatrala jednim od svojih najvećih grafičara 20. stoljeća, a on je sebe nazivao skitnicom. Posljednjeg dana 24. izdanja MFF-a u širokobriješkom kinu Borak bit će upriličena posebna projekcija dokumentarnog filma "Naš mali" o velikom košarkašu Draženu Petroviću. Film će predstaviti redateljica Ivana Guberina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije