Roman "One" Sanijele Matković objavljen kao e-knjiga

Portugalac udari biciklom mladu Sarajku koju poslije izvuče iz opkoljenog Sarajeva

17.11.2023.
u 17:48

Širokobriješka književnica i slikarica svoj je novi roman "One" objavila kao e-knjigu.

- Na to sam se odlučila kako bi moj šesti roman bio dostupan što većem broju čitatelja, osobito onima iz udaljenih zemalja - rekla nam je Sanijela Matković.

Njezin roman "One" u elektroničkom izdanju može se nabaviti po cijeni od tri eura posredstvom maila sanijelaknjige@gmail.com i na internetskoj stranici sveoljepoti.com.

Početkom 2024. godine Sanijela planira multimedijalnu promociju svojih knjiga koje još nije predstavila publici. Uz promociju, bit će upriličena i izložba njezinih slika.

Roman "One" ima više nego zanimljivu fabulu, Portugalac u Sarajevu biciklom udari studenticu s kojom potom komunicira posredstvo Googleova prevoditelja.

Viđaju se neko vrijeme u jednom sarajevskom kafiću, potom ona odlazi u Portugal. Vraća se u Sarajevo, a ponovno se sreću u vihoru rata. Slučaj je htio da se ponovno nađu u opkoljenom Sarajevu, odakle je Portugalac uspijeva izvući.

U svojoj recenziji Ivan Vrljić ističe: "Roman 'One' širokobriješke autorice Sanijele Matković ubraja se u red modernih romana, čija neodređenost ljudske sudbine nalikuje strip-pričama i intrigama kakve nalazimo u romanima toka svijesti ili fabularne nejasnoće u kojoj se radnja ad hoc isprepleće u zoni simultanosti poput stalnih izmjena filmskog kadra. Iako roman 'One' možemo okarakterizirati kao neoromantičarski po kakvoći i stilskom žargonu te miješanjem lirske i epske pripovjedne forme, on vješto obiluje permisivnim i latentnim iskorakom prema temi te ulozi žene i majke u društvu. Osobito se to očituje ljubavnim klišejima i standardiziranim tipom opisa platonske ljubavi u kojoj ljubav biva metafizičkim simbolom ljudskog posrtanja, ali i nade da ljubav, unatoč svemu, pobjeđuje (amor omnia vincit)."

Vrljić dodaje da senzualnost pri opisu egzotičnih krajeva portugalskoga Nazarea i ponovni susret glavnoga lika romana s Alanom, čija pustolovnost nema granica ni prostora, daju romanu svojevrsnu draž i tematsku zanimljivost te posljedični efekt iznenadnosti i radoznalosti poput klasika Robinsona Crusoa engleskoga književnika i novinara Daniela Defoa. Tema ženstvenosti posebno dobiva na značaju kroz roman, tim više što platonsku ljubav autorica smatra nedostižnom i krhkom poput povjetarca ili nesigurnoga broda usred oluje.

Vrljić naglašava: "Poruka u boci u kojoj se roman stalno nadovezuje je nalik kriminalnom žanru Edgara Allana Poea, po kojem poruka u boci nagoviješta priču u priči, neispričanu pustolovnu strast ili neostvarenu želju glavnoga lika u romanu, to jest žene spremne na izazov života.

Autorica Sanijela Matković zasigurno uzore neiscrpno traži u modernom romanu toka svijesti, u kojem se radnja isprepleće i kovitla poput morske pjene, ali i teži liričnosti u kojoj se očituje cjelokupna poetska razbarušenost i neoromantički nesputani zanos svjetske boli. Svjetska bol u stilskom smislu jest emocionalna bol i nemogućnost odgovora na ljudsku sudbinu, a proizvod toga je bunt, klonuće i posrtanje ideala poput kula od karata poslaganih u kolotečinu ljudske zbilje.

Jedina stvar što autoricu neupitno razlikuje od romantizma jest optimizam nasuprot pesimizmu i defetizmu toga razdoblje, to jest stilske epohe. Autorica nastoji otkloniti zadnje klice pesimizma, nevjere u čovjeka, nevjere u praktični i etički smisao čovjekova života koji je jedinstveni neponovljiv.

Poruka koju roman 'One' iziskuje od nas je poruka čovjeku nade da cjelokupni smisao i bit te zadaća čovječanstva jest služiti potrebnima, a posebno kroz prizmu uloge žene ili majke u društvu koja je često i, nažalost, kroz današnjicu poprilično zanemarena.

Nasilje koje je aktualnost današnjeg doba i koje biva presedanom ljudskog ophođenja prema drugima govori u prilog tome kako živimo u svijetu koji je nepovratno izgubio smisao.

Kada izgubimo smisao i svrhu života, nalik smo brodu koji nema kormilara ili stablu voća koje godinama ne donosi plodove. Roman 'One' zato budi smisao o ženi i majci te njezinoj ulozi u svijetu koji polako, ali sigurno ide k svome početku ili kraju.

Na kraju, sud o tome će izreći vrijeme, najveći prijatelj ili neprijatelj čovjeka." •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?