tri knjige Marine Alerić Bebić

Poezija i pjesma nisu isto, pjesma ne mora biti poezija

02.04.2019.
u 08:36

U kinodvorani u Posušju predstavljene su tri knjige poezije pjesnikinje Marine Alerić Bebić. O trima zbirkama ove pjesnikinje, rođene 1966. godine u Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, velikana hrvatske književnosti, govorili su Miljenka Koštro i Stanislav Bašić. Naglasili su da je autorica zbirki poezije “Bijeli pelin”, “Ptica na prozoru” i “Vae soli” na književnoj manifestaciji Šimićevi susreti 1985. osvojila književnu nagradu u kategoriji srednjoškolci.

- Susret s pjesništvom uvijek je izazov, ali traži odgovor. Nađoh se pred jednim takvim izazovom, zapravo pred trima stihozbirkama Marine Alerić Bebić. Marina gleda iz kuta sestre, piše kao i sestra poginulog hrvatskog branitelja, dragovoljca, te iz tog gorkog iskustva, gubitka voljenog brata, rađaju se snažni stihovi koji čitatelja ostavljaju bez daha - kazala je Miljenka Koštro. Naglasila je da Marininu poeziju treba čitati s puno pozornosti i dodala:

- Svi smo mi, uz Božju pomoć, pozvani na izgradnju ljepšeg svijeta i podizanja svijesti o važnosti doma, domovine, obitelji i drugih neprolaznih vrijednosti o kojima piše ova pjesnikinja. Autorica se nikome ne dodvorava, nego u stihovima iznosi zdrav kritički stav o problemima društva i istinski promišlja o najbitnijemu u našem prolaznom životu.

Stanislav Bašić kazao je da poezija i pjesma nisu isto jer pjesme ne moraju biti poezija i objasnio:

- Riječ je o dvama različitim svjetovima koji na svoj način objedinjuju stih kao vanjsku odrednicu i jednog i drugog, a čija je bit vrlo različita. U općoj poplavi pjesama čitamo pjesme s vrlo malo inventivnosti, a s dosta plitkosti. Kad je riječ o pjesnikinji Marini Alerić Bebić, vidljiva je originalnost, inventivnost i snaga individualiteta. Poezija je najdublja duhovna djelatnost koja u sebi spaja i pjesnički zanat i znanje te još mnogo toga u jedan sretni trenutak.

Zbirka “Vae soli” nagrađena je prošle godine na natječaju Fondacije za izdavaštvo u Sarajevu. U programu, koji je vodila Marija Budimir, nastupila je i klapa “Zvizdan”.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?