Knjiga Renate Naletilić

Poetski krik protiv primitivizma i pakosti

13.10.2018.
u 08:10

Renata je osoba koja je progovorila i podigla svoj glas poetskog neslaganja i ljudskog prosvjeda protiv primitivizma, ali prije svega i iznad svega protiv grubosti, nerazumijevanja i pakosti koje je prepoznala u društvenom okružju malograđanske sredine. Njezino iskustvo suvremena žene, supruge, majke, odgojiteljice, prikupljeno cijelom kožom vlastitog bića progovara u zbirci pjesama „U Gradu Narcisa“ te jezikom ljubavi i zahvalnosti, ali i prodornim krikom, ukazuje na zlo koje nastanjuje naše domove, kazao je prof. Jozo Marić na predstavljanju knjige poezije „U Gradu Narcisa“ Renate Naletilić – Ćavar, upriličenoj u prepunoj kinodvorani Borak u Širokom Brijegu.

Poetski mikroskop

Prof. Marić naglasio je to da je Renata pod svoj poetski mikroskop stavila najteže probleme svog vremena i svoje sredine te ih pjesnički secira. No nije sve tako crno, Renata progovara i o požrtvovnom svijetu roditelja.

- Upravo njima, svojim roditeljima, Renata podiže poetski spomenik zahvalnosti, ističe prof. Marić, dodajući da ova tematika nije česta na hrvatskoj književnoj pozornici, posebno u BiH. Psiholog Kristijan Kraljević govorio je o fenomenu narcisoidnosti, samoljublju. Vladimir Mikulić Vava, ilustrator ove knjige, kazao je kako je ova stihozbirka kao bačva vina i kako je treba čitati polako u razmacima, ne sve odjednom.

Poruke iz knjige

David Naletilić pročitao je pismo Sare Mandić, studentice psihologije, bivše učenice Renate Naletilić. U programu su sudjelovali prijateljice, nastavnici i učenici Druge OŠ u Širokom Brijegu, Stanka Zovko, Mirela Lovrić, Lorena Zeljko, Mila Galić, Ana Sesar, Lucija Barać, Lana Ćavar, Bože Ćavar, Lana Naletilić, Marko Topić, Nika Bošnjak i Marija Karačić. Pjesnikinja Renata je kazala kako se nada će čitatelji poruke iz knjige, namijenjene starijima, a posvećene mladima, ispravno razumjeti. Ova Širokobriježanka majka je troje djece, profesorica je hrvatskog jezika i književnosti u Drugoj OŠ u Širokom Brijegu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije