MOSTAR

Podigli smo letvicu prezentacije folklorne umjetnosti na iznimno visoku razinu

14.12.2023.
u 18:35

Marinko Jurić, voditelj HKUD-a "Sveti Ante" Cim, o "Gradu s ljubavlju" i novim projektima

"Gradu s ljubavlju", veličanstveni koncert koji HKUD "Sveti Ante" Cim daruje Mostaru, i ove je godine oduševio. Marinko Jurić, prvi čovjek Društva, vjeruje kako će se ovogodišnji koncert dugo pamtiti, a što je potvrdio i u razgovoru za Večernji list.

Večernji list: Kako ste zadovoljni ovogodišnjim koncertom "Gradu s ljubavlju"?

- Ovogodišnji koncert "Gradu s ljubavlju" podigao je letvicu prezentacije folklorne umjetnosti u Bosni i Hercegovini na vrlo visoku razinu. U tijeku organizacije ovogodišnjeg koncerta vodili smo se metodologijom rada i načinima prezentacije folklora na sceni prema velikim folklornim ansamblima u Hrvatskoj. Uspjeh koji smo napravili je velik. Koliko je nama poznato, ovo je prvi folklorni koncert u Bosni i Hercegovini bez najava i govorancija. Program je tekao u jednom dahu i publika je to s velikim oduševljenjem prihvatila. S našim gostima - Folklornim ansamblom "Matija Gubec" iz Karlovca te Mandolinskim orkestrom "Brodosplit" plesno smo se prošetali kroz devet hrvatskih folklornih područja - Hercegovinu, Split, Međimurje, Baranju, Vrliku, Lukinić Brdo, Bačku... Vjerujem kako će se ovaj, 31. božićni koncert dugo pamtiti.

Večernji list: U čemu je tajna da tolika desetljeća "Gradu s ljubavlju" opstaje i nije se umorio, naprotiv?

- Tajna je u velikoj ljubavi prema ovom koncertu. Svi članovi koji dođu u naše Društvo odmah bivaju "zaraženi" ovim koncertom. Kada jedan završi, već idući mjesec počinju razmišljanja i prvi planovi za sljedeći. Također, početna ideja našeg fra Luke Marića za organizaciju ovog koncerta one ratne 1993. godine te njegova želja i ideja da se ovom gradu daruje koncert i danas budi onu energiju s početka.

Zatim, velika ljubav prema hrvatskoj folklornoj tradiciji i baštini te njezinoj kvalitetnoj prezentaciji iz godine u godinu privlači sve više publike, ali i novih članova.

Uz sve to, bogata produkcija prezentaciju folklora podigne na još višu razinu.

Vjerujem da se "Gradu s ljubavlju" kao projekt još dugo neće umoriti, već će novim idejama i još većim pomlatkom stvarati nove uspjehe.

Večernji list: Koliko predanosti i energije zahtijeva vođenje HKUD-a "Sveti Ante" Cim?

- Kada imate veliku ljubav prema folkloru, zatim, kada zavolite ljude oko vas koji vas svakodnevno pune energijom, ništa nije teško i nemoguće. Da biste realizirali veliki projekt kao što je ovaj koncert, potrebno je mnogo predanosti i energije, ali, kada imate skupinu koja ima jednaku volju i ljubav za napraviti nešto, rezultat je vidljiv.

Večernji list: Kako gledate na budućnost kad su kultura i tradicija u pitanju te vaš HKUD općenito?

- Ovim koncertom pokazali smo da ovakva prezentacija folklorne kulture i tradicije na sceni ima budućnost i gledatelje.

Naravno, ovdje naš posao ne prestaje, već nakon blagdana nastavljamo dalje raditi i realizirati stare, ali i neke nove projekte. U novoj godini očekuju nas nova putovanja, ali u planu su i dvije nove koreografije za koncertni ansambl, kao i za dječje skupine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?