SERP HERCEGOVINE I HKD NAPREDAK GLAVNA PODRUŽNICA MOSTAR

Organizirali edukativan, zanimljiv i sadržajan okrugli stol pod nazivom „Edukacijska rehabilitacija – Izazovi struke“

24.11.2023.
u 10:40

Edukativan, zanimljiv i sadržajan okrugli stol pod nazivom „Edukacijska rehabilitacija – Izazovi struke“,  a kojeg su partnerski organizirali  Društvo stručnjaka edukacijsko-rehabilitacijskog profila Hercegovine  (SERP) i HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar, održan je u četvrtak 23. studenoga u Hrvatskom domu Hercega Stjepana Kosače.
Predavači  na Okruglom stolu bili su Marko-Antonio Brkić, voditelj Ureda za organizaciju i osiguranje kvalitete na Sveučilištu Hercegovina, Marija Šudić, mag.rehab.educ., asistentica na studiju Edukacijska rehabilitacija, FPMOZ SUM, Tatjana Pejić Planinić, mag.logoped. et rehab.educ., bihevioralni terapeut-counselor Centar za ranu razvojnu podršku Spectrum, Mostar, Magdalena Perić Bralo, mag.rehab.educ. JU "Dječji vrtići" Mostar, dr.sc. Armin Osmanović, docent, Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama "Los Rosales", izv.prof.dr.sc. Mladenka Vukojević, Sveučilišna klinička bolnica Mostar.
Nakon zanimljivih i poticajnih izlaganja predavači  su odgovarali na brojna pitanja sudionika ali i zajednički komentirali  iskustva i probleme s kojima se susreću u svom radu i edukaciji.
Zaključaci s Okruglog stola "Edukacijska rehabilitacija - Izazovi struke" ukazuju na kompleksnost i raznolikost izazova s kojima se susreću stručnjaci u području edukacijske rehabilitacije. Izlaganja koja su iznesena na Okruglom stolu odražavaju bogatstvo iskustava i perspektiva iz različitih sektora uključujući privatne i državne fakultete, privatne i javne predškolske ustanove, osnovne specijalne ustanove, privatnu praksu i javni sektor u zdravstvu te privatne prakse edukacijsko-rehabilitacijskih stručnjaka.
Moglo se zaključiti da se izazovi najviše ogledaju u nedostatku precizne klasifikacije djelatnosti i zanimanja, manjku stručnjaka edukacijsko rehabilitacijskog profila, nedorečenih standarda zanimanja i standarda struke, u nepostojanju adekvatnog stručnog nadzora, financijske i sustavne potpore nadležnih, nedovoljno znanstvenog i istraživačkog rada, izostanka zakonske regulacije profesije i nedovoljno informacija i statističkih podataka.
Jedan od najvažnijih zaključaka je prepoznavanje potrebe za kontinuiranim usklađivanjem obrazovnih programa s dinamičnim potrebama zajednice. Stručnjaci s privatnih i državnih fakulteta naglašavaju važnost ažuriranja obrazovnih programa kako bi se osiguralo da budući stručnjaci edukacijsko-rehabilitacijskog profila budu opremljeni relevantnim znanjima i vještinama.
Također, istaknuto je da je suradnja različitih sektora i struka ključna za pružanje cjelovite podrške osobama s teškoćama. Suradnja akademske zajednice, predškolskih ustanova, osnovnih specijalnih ustanova, zdravstvenih institucija i privatnih praksi može poboljšati kvalitetu usluga i omogućiti holistički pristup rehabilitaciji.
Važno je također naglasiti potrebu za istraživanjem i inovacijama u području edukacijske rehabilitacije. Praćenje najnovijih znanstvenih saznanja i primjena inovativnih metoda može poboljšati efikasnost intervencija i pridonijeti boljim rezultatima u primjeni edukacijske rehabilitacije. Posebno je važno odrediti standarde i adekvatne mjerne instrumente u dijagnostičkim i rehabilitacijskim postupcima, kako bi se pravovremeno i adekvatno išlo u pravcu snažne inkluzije.
U konačnici, sudionici Okruglog stola usuglasili su se da edukacijska rehabilitacija zahtijeva kontinuirani napor zajednice stručnjaka kako bi se nadvladali izazovi i osigurala pravedna i kvalitetna podrška osobama s teškoćama u razvoju. Ovaj dijalog predstavlja važan korak prema razumijevanju složenosti i dinamike edukacijsko-rehabilitacijskog područja te potiče na daljnje inovacije i suradnju.
Organizatori su izrazili želju da ovaj Okrugli stol bude poticaj za nove okrugle stolove ili panel diskusije stručnjaka, posebno na području Hercegovine. Vrijeme je da se u društvo otvore i osnaže kvalitetni stručni dijalozi.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?