Intervju: Jurinko Rajič

Od iduće godine uvodimo nagradu “Dušan Vukotić”

23.06.2016.
u 11:00

Utemeljitelj i direktor Međunarodnog festivala animiranog filma NAFF Neum - Jurinko Rajič govori o predstojećem festivalu, položaju animiranog filma u BiH i budućnosti ove iznimno značajne kulturne manifestacije.

U subotu je svečano otvorenje 11. festivala animiranog  filma NAFF Neum. Planirate li nešto posebno za prvi dan?

- Kao i do sada, svečano otvaranje će biti popraćeno kulturno -umjetničkim programom te tradicionalnim vatrometom. Uz Mostarske mažoretkinje nastupit će ženska klapa Ar’ja i KUD Lindžo iz Neuma. Nakon natjecateljskog programa na terasi hotela “Sunce” održat ćemo svečanu zabavu za goste i visoke uzvanike. Sigurno će biti izuzetno lijepo kao i prethodnih godina.

Već ste u medijima najavili jako bogat filmski program. Što nas očekuje idućih dana i tko su sudionici festivala?

- U natjecateljskom programu će biti prikazano 55 filmova, a u panorama programu 20 filmova.Filmovi su prijavljeni iz 59 zemalja, a u festivalski program su ušli filmovi iz njih 27. Festivalu će nazočiti autori iz deset zemalja: Brazil, SAD, Rusija, Švicarska, Francuska, Njemačka, Hrvatska, Srbija, Tajvan i BiH. Posebno nas raduje dolazak autora iz Tajvana jer je to rijetka čast da nas posjete autori toliko udaljeni od nas.

Inače stručni žiri čine: Maja Lasić – direktorica Dana filma u Mostaru, glumica, asistentica na Fakultetu prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru; Goran Milić – novinar, direktor vijesti i programa na Al Jazeeri Balkans, dugogodišnji novinar, urednik i direktor brojnih medijskih kuća, autor dokumentarnih filmova iz više od 80 zemalja. Treći član je Mirsad Purivatra - direktor SFF-a, producent i predavač na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu,te Ramon Lopez Seco de Herrera; producent i predavač na School of Visual Arts, NYC, SAD. Thomas Stellmach stiže iz Njemačke, on je dobitnik Oscara 1997. i dobitnik jedne od nagrada NAFF-a 2015.

Ove godine festival se održava u pet gradova. Vjerojatno time želite animirani film približiti što više ljudima. Takvo što vjerojatno nije lako organizirati?

- Točno je da već nekoliko godina radimo na tome da NAFF proširimo u više gradova, kao i u susjedne zemlje. Prošle godine NAFF je održan u Hrvatskoj, Crnoj Gori i BiH, a tako će biti i ove godine. Nastojati ćemo da iduće godine bude prisutan i u Srbiji. Ovogodišnje projekcije održavaju se u Posušju, Mostaru, Cetinju, Stonu i u Neumu. Zahvaljujući razumijevanju gradskih vlasti u navedenim gradovima, organizacija projekcija i nije bila tako teška. Gradonačelnici Posušja, Stona i Cetinja su na sebe prihvatili organizaciju i troškove projekcija i promomaterijala te su svojim građanima vrlo jeftino priredili šestodnevne besplatne projekcije najboljih svjetskih animiranih filmova napravljenih u zadnje dvije godine.

Suvišno je govoriti o doprinosu NAFF-a našoj umjetnosti. Imate li potporu institucija pri organiziranju manifestacije?

- Što se tiče potpore NAFF-u, od prvog dana nas podržava Federalno ministarstvo kulture i sporta i Zaklada za kinematografiju. Već osam godina podržava nas Veleposlanstvo SAD-a u BiH, a od prošle godine partner Festivala je Misija OESS-a u BiH.

Glavni sponzor Festivala je već petu godinu HT Eronet. Uz njihovu pomoć i pomoć drugih sponzora, sada je ta organizacija puno lakša. Što se tiče pomoći u razvoju animiranog filma na razini države, tu smo još uvijek na zadnjem mjestu u Europi. Iskreno se nadam da će se to promijeniti za mandata ministrice Zore Dujmović, koja je pokazala razumijevanje za problem produkcije animiranog filma.

U Neum ste dovodili neka od vodećih svjetskih imena iz svijeta animiranog filma. Bilo je tu i oskarovaca. Navedite nam neka imena i koja biste izdvojili ove godine?

- Sva imena koja nešto znače u regiji: Milan Blažeković, Joško Marušić, Ivan Čačić, Borivoje Dovniković, Nikola Majdal, Rastko Ćirić, Miki Simonović, Vladimir Stanić, Dinko Kumanović… bili su gosti NAFF-a, a od stranih velikih autora ponosni smo što su nas posjetili: oskarovka Joan Gratz, Bill Plympton, tri puta proglašen za animatora godine, Mike Reiss, jedan od autora Simpsona, Sara Van Den Boom, vodeća francuska autorica, Mike L. Murphy, glavni animator na filmovima “Gospodar prstenova” i “Harry Potter” te Viktor Azeev, najpriznatiji 3D animator u Rusiji…

Zanimljiv je svakako i sastav žirija. Čime ste se rukovodili pri izboru osoba?

- Na sastav žirija smo izuzetno ponosni, a od prvog Festivala princip pri odabiru žirija je da među članovima budu dva-tri animatora, a ostali iz drugih oblasti umjetnosti. Smatramo da se na taj način odaberu filmovi koji će, osim svoje umjetničke vrijednosti, biti gledljivi, ali i prihvatljivi širem gledateljstvu.

Jako blizu Neumu, ovdje u Hercegovini, rođen je i naš oskarovac Dušan Vukotić. Jeste li možda planirali na neki način odati počast tom velikanu animiranog filma, nazvati po njemu neku nagradu ili filmsku kategoriju?

- Nismo planirali, ali vaša ideja je sjajna. Obećavamo da će od iduće godine biti nagrada “Dušan Vukotić”. Ta nagrada bi trebala biti na ponos cijele regije.

Vodite školu animiranog filma u Mostaru. Postoji li zanimanje za animaciju u BiH?

- Školu animiranog filma vodim i u Mostaru i u Neumu. U ovom trenutku imam 45 polaznika, što je dokaz da je zanimanje izuzetno. Uz podršku gradskih institucija mislim da bi to mogao postati izuzetno značajan projekt. Polaznici su iznimno talentirani i zaljubljeni u crtež te vjerujem da ćemo iznjedriti desetak talentiranih animatora.

Što preporučujete mladim ljudima koji se žele baviti animiranim filmom?

- Preporučujem im da budu uporni i dosljedni svom talentu. To je vrlo komplicirana umjetnost koja zahtijeva mnogo truda, ali oni koji uspiju mogu se pohvaliti kako vole svoj posao i uživaju u njemu. Osim toga, to je profesija kojom mogu raditi svugdje u svijetu.

Gdje vidite festival u budućnosti? Postoje li kod nas mladi koji bi mogli uspješno nastaviti nešto što ste vi stvarali zadnjih deset godina?

- Vjerujem kako je budućnost NAFF-a sjajna i da će biti jedan od najvažnijih regionalnih kulturnih projekata, a već sada je brend Neuma i BiH. Sigurni smo da i sada imamo mlade ljude s kojima godinama surađujemo i koji će sigurno biti sposobni nastaviti ovo što smo ostvarili zadnjih deset godina. Želim da budu još kreativniji i uspješniji.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije