Obiteljska izložba Botterija Dinija

Od dalmatinskih i primorskih krajolika pa sve do Mostara

BiH,10.11.16.Mostar,Galerija Al, ​U Galeriji 'Aluminij' otvorena obiteljska izložba Josipa Botterija Dinija - njegove kćerke Ane Marije Botteri Peruzović i zeta Hrvoja Marka Peruzovića - Photo:Stojan Lasic
12.11.2016.
u 10:00

- Vaš most, kao i svi mostovi, spaja obale, spaja ljude. Upravo to čini i ova izložba, spajajući dobre ljude koji vole umjetnost. Nas troje povezani smo umjetnički i obiteljski, ali i svjetonazorski, kroz našu vjeru i naše domoljublje, a kao takovi dijelimo osjećaje našega naroda u BiH, koju volimo i kojoj se rado vraćamo, kazao je Josip Botteri Dini, izazvavši oduševljenje među posjetiteljima na otvorenju obiteljske izložbe Josipa Botterija Dinija, njegove kćeri Ane Marije Botteri Peruzović i zeta Hrvoja Marka Peruzovića u Galeriji Aluminij u Mostaru.

Na izložbi, koja je postavljena u oba galerijska salona, izloženo je šezdeset slika, po dvadeset od svakoga od ova tri splitska akademska umjetnika. Inače, čak četiri izložena platna veličaju mostarski Stari most, a nekoliko slika iz postava, uključujući i onu s likom blažene bosanske kraljice Katarine, nastalo je upravo u Mostaru, na ovogodišnjoj likovnoj koloniji Krešimira Kreše Ledića.

Govoreći o onome što je prikazano na izloženim djelima, Josip Botteri Dini kazao je kako je riječ o različitoj tematici, od dalmatinskih i primorskih krajolika pa sve do Mostara, do mosta koji spaja dvije obale, dodavši kako su i izložbe na neki način mostovi koji spajaju ljude.

Kataloški osvrt na zajednički istup splitskoga trojca ugledni je zagrebački povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić nazvao “Simboli i znakovitosti u povijesti i prirodi”, naglasivši kako je ova izložba primjer stilske različitosti i srodnosti.

- I Josip i Ana Marija i Hrvoje promišljaju sliku ekspresijom boje, s metaforičnošću slikarskih partitura, sa senzibilitetom izvan suvremenih otuđenja. Djela su im simbolični ružičnjaci, s autentičnom ikonografijom emotivne čežnje, ističe Špoljarić.

Izložbu su zajednički organizirali Galerija Aluminij, Filozofski i Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te je ujedno i dio programa ovogodišnje Jeseni na FPMOZ-u. U oba galerijska salona postavljeno je šezdeset slika. Izložba će biti otvorena do 25. ovoga mjeseca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?