Ljubuški

Objavljena knjiga fra Roberta Jolića ‘Župa sv. Marka u Klobuku’

zupa sv. Marka u Klobuku
12.01.2016.
u 07:23

Prvo što pada u oči nakon listanja ove monografije obilje je raznovrsnih podataka. Trebalo je sve to prikupiti, obraditi, vrednovati…

Čestitka u vidu monografije “Župa sv. Marka Klobuk” za božićno-novogodišnje blagdane stigla je žiteljima prostorno najvećeg naselja ljubuške općine, Klobuka, od aktualnog župnika dr. fra Roberta Jolića. Kada se detaljnije ‘prelista’ djelo dr. fra Jolića, jednostavno nevjerojatnim izgleda da je praktično za dvije i pol godine župnik, koliko je u Klobuku, uspio sakupiti more podataka i sažeti u zamašno djelo od 472 stranice. Djelo takvog obuhvata dobro bi došlo ne samo živopisnim naseljima poput Klobuka, nego i općinskom središtima. Istina, kada se sve sagleda i procijeni, dojam je da su se od monografije župe Klobuk mogle napraviti tri manje.

Monografija

Prvo što pada u oči nakon listanja ove monografije obilje je raznovrsnih podataka. Trebalo je sve to prikupiti, obraditi, vrednovati… Uglavnom, sve raseljeniji Klobučani su dobili monografiju koju sa sobom u svijet mogu ponijeti i tako bar u trenucima sjete podsjetiti se zavičaja, dok onima koji nastave u Klobuku živjeti knjiga može posložiti kao literatura za odmor i opuštanje, pa i kao orijentir za život i djelovanje, a onima koji se odluče za znanstvene radove monografija može poslužiti kao pozamašan izvor podataka. Monografija “Župa sv. Marka u Klobuku” ne obrađuje usko teme vezane samo uz župu, nego je to u zapravo prikaz jednog od najvećih zapadnohercegovačkih sela u pravom smislu riječi. Klobuk ima 12 zaselaka, 9 groblja, a obuhvaća područje od oko 25 četvornih kilometara. Tako je u prvom poglavlju obrađena opća povijest Ljubuškoga, posebice Klobuka, u drugom – dr. fra Jolić daje prikaz stare župe Veljaci ili Ljubuški, dok je u trećem obrađena – Samostalna župa Klobuk. U četvrtom poglavlju “Život i smrt” obrađena su demografska kretanja, rodoslovlja, groblja i smrti. Među ostalima, navedeni su, primjerice, nesretni slučajevi, smrt od gladi, zarazne bolesti, smrt u tuđini…, pa sve do žrtava ratova.

Zanimljivosti

U petom poglavlju - “Ljudi i događaji” obrađena su duhovna zvanja u župi, zatim župnici i duhovni pomoćnici, poznati Klobučani, a tu su i razne zanimljivosti, od uskočkih upada, pa do gradnje ceste na Brdo, Klobuk. Završno, šesto poglavlje obrađuje školstvo u Klobuku. Uz popis područnih škola, tu je i poimenični popis svih ravnatelja i prosvjetnih djelatnika škole u Klobuku, itd. Jedno je sigurno, knjigu dr. fra R. Jolića “Župa sv. Marka Klobuk” rado će na svojim policama imati mnogi koji su na bilo koji način vezani uz ovo naselje. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?