IZ TISKA IZIŠLA KNJIGA O KNEŠPOLJU

Natpis kneza Radivojevića svjedok je hrvatske srednjovjekovne pismenosti u Hercegovini

27.11.2023.
u 18:50

Knjiga je ugledala svjetlo dana zahvaljujući suradnji Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine, Mjesne zajednice Knešpolje, Franjevačkog muzeja i galerije u Širokom Brijegu te uz financijsku podršku Vlade ZHŽ-a

Nedavno je iz tiska izišla knjiga "Kulturno-povijesna baština sela Knešpolja kraj Širokoga Brijega s posebnim osvrtom na natpis kneza Mirka Radivojevića" dr. Marinke Šimić i mr. Maje Soldo, piše Večernji list BiH.

Humanitarne svrhe

Knjiga je ugledala svjetlo dana zahvaljujući suradnji Zavoda za zaštitu kulturno-povijesne baštine, Mjesne zajednice Knešpolje, Franjevačkog muzeja i galerije u Širokom Brijegu te uz financijsku podršku Vlade ZHŽ-a. Na predstavljanju ovog vrijednog izdanja u dvorani širokobriješkog samostana sudjelovali su autorica Maja Soldo, dr. Anto Ivić, fra Ante Marić, fra Valentin Vukoja, fra Dane Karačić i Kristijan Zovko. Predstavljanju knjige nazočila je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa ZHŽ-a Daniela Perić te predstavnici institucija iz područja kulturno-povijesne baštine. U glazbenom dijelu programa nastupio je crkveni zbor svetog Ivana Krstitelja iz Knešpolja uz voditelja prof. Marka Salavardu te članovi knešpoljskog KUD-a Crnašnica.

Sav prihod od prodanih primjeraka knjige idu u humanitarne svrhe potrebitim obiteljima u povodu nadolazećih božićnih blagdana. Maja Soldo i Marinka Šimić u širokobriješkom časopisu "Vitko" ističu kako im je namjera bila istražiti jedan dio kulturno-povijesne baštine sela Knešpolja. Nažalost, nije sačuvano dovoljno kulturno-povijesnih spomenika osim stećaka, nema sačuvanih zapisa osim natpisa Mirka Radivojevića, koji se nalazi na groblju Odžak. Očuvano je više građe za arheologe nego filologe.

No, može se konstatirati da je područje Knešpolja u prošlosti bilo jako naseljeno. Knjiga ima šest cjelina: povijesno-geografski okvir, mjestopisi (toponimi), arheološka topografija Knešpolja, ornamenti na stećcima, osvrt na natpis Mirka Radivojevića i ostali kulturno-povijesni spomenici u Knešpolju. Autorice su posebnu pozornost posvetile natpisu Mirka Radivojevića. Riječ je o posebno vrijednom svjedoku hrvatske srednjovjekovne pismenosti u Hercegovini. Marinka Šimić i Maja Soldo taj natpis su analizirale na grafijskoj i jezičnoj razini te ga stavile u kontekst drugih srednjovjekovnih natpisa širokobriješkog kraja. O prošlosti Knešpolja posebno govore prapovijesne kamene gomile Varda i Bijela gomila.

Opsežni radovi

Postoje ostaci srednjovjekovne crkvice na Vardi, gdje se nalaze srednjovjekovna groblja s više od 300 stećaka! Iza Varde, s desne strane ceste Široki Brijeg – Mostar, nalazi se parcela pod nazivom Vardica gdje se, prema predaji, nalazila crkva svete Ružice, sjedište župnika stare župe Blato. Knešpolje je u srednjem vijeku pripadalo braći Radivojević. U Knešpolju u 350 obitelji trenutačno živi oko 1250 žitelja, gotovo 200 više nego po popisu stanovništva 1991. U tijeku su radovi oko završetka vodovodne mreže i rekonstrukcije dijela elektromreže. Očekuju se opsežni radovi oko prilazne ceste koja vodi u smjeru industrijske zone Knešpolje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?