Livno

Natjecanje učenika i studenata glazbe

13.04.2016.
u 07:00

U Livnu je u tijeku XIX. otvoreno federalno natjecanje učenika i studenata glazbe. Domaćin natjecanja je Osnovna glazbena škola “Franjo S. Vilhar”, a pokrovitelj Općina Livno. Na ovom glazbenom događaju sudjeluju 24 osnovne glazbene škole, 9 srednjih i jedna glazbena akademija.

Zahvaljujući Otvorenom federalnom natjecanju učenika i studenata glazbe, Livno je postalo bogatije za gotovo tisuću mladih ljudi, uz pomoć kojih živi glazba. Prvi natjecateljski dan, ponedjeljak, okončan je svečanim koncertom kojim je domaćin, livanjska Osnovna glazbena škola “Franjo Vilhar”, proslavio 30. obljetnicu postojanja. Koncertu je nazočila i svoje oduševljenje viđenim s nama podijelila i ministrica obrazovanja i znanosti FBiH Elvira Dilberović: “Ja sam večeras jednostavno sretna što kao federalna ministrica obrazovanja na jednom ovako prekrasnom mjestu, dakle u Livnu, mogu vidjeti ovoliko mladosti, ovoliko ljepote, ovoliko glazbe i ovoliko sreće.”

I resorni ministar u Vladi HBŽ-a Petar Galić istaknuo je kako mu je čast biti sudionikom ovog događaja te izrazio nadu da će sve proći u fer i korektnom ozračju.

Iza domaćina OGŠ “Franjo Vilhar” Livno, na čelu s ravnateljem Mladenom Jelovićem, puno je rada i odricanja, kako nastavnika, tako i učenika, a o opsegu natjecanja najbolje, kako reče, govore brojke.

“Negdje oko 286 solista nastupa na ovom natjecanju, a otprilike 207 profesora je u njihovoj pratnji, sveukupno negdje oko 1000 sudionika. Najveći priljev mladosti je u četvrtak kada nam dolaze zborovi, njih 17 s oko 500 članova”, kazao nam je Jelović te dodao kako su napravili dobre organizacijske pripreme da će svi sudionici dobiti diplome već na natjecanju. Inače, do sada su se diplome znale uručivati i desetak dana i više nakon natjecanja.

Premda malo, kada je glazba u pitanju, Livno prednjači u odnosu na druge sredine te nije slučajno što je, nakon deset godina, i po 2. put domaćin ovakvom jednom prestižnom natjecanju, kazao nam je Dževad Šabanagić, prof. Muzičke akademije u Sarajevu i predsjednik Udruženja glazbenih i baletskih pedagoga u FBiH te dodao: “To je prelijep grad, s prekrasnom talentiranom djecom i prekrasnim izvanrednim nastavnicima. Ta su djeca, koja ovdje završe i nastave dalje, među najboljim učenicima i studentima u drugim sredinama.”

Predani rad nastavnog osoblja sve ove godine ima potporu lokalne samouprave, a ova talentirana mladost dobit će i novi prostor, kazao je, među ostalim, u svom govoru prilikom svečanog proglašenja natjecanja otvorenim livanjski načelnik Luka Čelan:

- Radimo i osnovnu i srednju novu glazbenu školu, i nadam se samo da ćemo vrlo brzo završiti te radove kako bi naši učenici imali još bolje uvjete za rad.

Četiri dana glazbene rapsodije okončat će se završnim koncertom, koncertom pobjednika koji će pokazati zbog čega ih je stručni sud proglasio prvim među najboljima. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?