ilustrirana slikovnica 11-godišnje Ive Naletilić

Nakon “Sretnog princa” Iva oživjela likove iz Andićeve “Aske i vuka”

18.11.2017.
u 08:00

Prije godinu dana, najčitanije tiskovine i internetski portali s ovih prostora raspisali su se o tad 10-godišnjoj Širokobriježanki Ivi Naletilić. Nije prošlo dugo, a na vrata njezine škole na Pecari pokucali su novinari najgledanijih televizijskih kuća kako bi za svoje središnje informativne emisije snimili afirmativne priloge o djevojčici koja odlično svira klavir, obožava igrati nogomet, i povrh svega – najmlađa je naša ilustratorica jedne slikovnice. Uz dopuštenje Ivinih roditelja, pokucali smo u radnu sobu male Ive. Naravno, našli smo je za radnim stolom, okruženu s mnoštvom crteža, olovaka, bojica; no, tu su i audiovizualni uređaji s kojih se čuje lagana glazba.

- Moja prva slikovnica “Sretni princ” nastala je sasvim slučajno, nakon što sam prošloga ljeta pročitala istoimenu bajku Oscara Wildea. Dojmila me se priča o potrebi pomaganja slabijima od sebe i pobjedi dobra nad zlim, a prizori iz bajke spontano su se pretvarali u maštovite crteže. Moj tata Miro, nastavnik hrvatskog jezika, prilagodio je sadržaj književnoga djela mojim ilustracijama, i tako je nastala slikovnica – prisjetila se učenica šestoga razreda Druge osnovne škole Iva Naletilić.

Ogranak Matice hrvatske – Široki Brijeg s ponosom je predstavio ovaj plod dječje maštovitosti na svojoj tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji potkraj prošle godine, no cijela priča ovih dana dobit će svoj nastavak. Protekloga ljeta Iva je kratila duga, ljetna popodneva upoznajući se s pustolovinama Aske i vuka iz glasovite bajke nobelovca Ive Andrića, a nakon čitanja sve je pretočila u novi niz crteža. Godinu dana starija djevojčica, sada već učenica VI.e razreda, znala je što hoće – nadmašiti svoju dosadašnju kreativnost te postupno napredovati u likovnom izričaju. Ako je suditi po slikovnici “Aska i vuk”, koja ovih dana izlazi iz tiska (ponovno u izdanju Ogranka MH Široki Brijeg), nesumnjivo je ostvarila svoj naum.

- Više od internetskih igrica, Iva voli sve igre na svježem zraku, a poglavito nogomet u kasnim poslijepodnevnim satima, i to u društvu svojih vršnjakinja i prvog susjeda Wagnera, čuvenog nogometaša NK Široki Brijeg. Prije toga napiše zadaću, redovito uči te na klaviru vježba nove skladbe za Glazbenu školu, u kojoj pohađa treći razred. Njezina soba krcata je odličnim likovnim radovima tako da su oslikane dogodovštine Aske i vuka logičan slijed događanja. Članovi obitelji navikli su da su sve ove aktivnosti popraćene njezinim pjevanjem pa smo uistinu i na taj način uživali u procesu nastanka druge Ivine slikovnice. Na koncu, od svega nam je važnije da je naša mala, svestrana umjetnica zadržala skromnost i ne želi pretjerano eksponiranje u medijima. To što smo joj roditelji, ne daje nam za pravo da joj uskraćujemo uživanje u kreativnosti i čarima najljepšeg doba u njezinu životu – naglasio je Ivin otac Miro Naletilić.

Svi će se složiti s činjenicom da je školski program poprilično zahtjevan, a učenička torba preteška. Stoga je druga slikovnica 11-godišnje Širokobriježanke te svaki ovakav primjer dječje kreativnosti uistinu hvalevrijedan.

- Učenja u višoj nastavi doista ima previše, ali ja mislim da se sve može kad se hoće. Svaki školski predmet jednako je važan pa se trudim pozorno saslušati nastavničko izlaganje. Na taj način lakše usvajam gradivo, dok mi je kod kuće najvažnije napraviti dobar plan dnevnih aktivnosti. U tom planu svakoga dana mora se naći vremena za druženje s bratom Jozom te brojnim prijateljicama i prijateljima. Volim biti u društvu svojih baka i svih osoba dobre volje. Veselim se njihovim uspjesima, baš kao što i oni podržavaju mene u svemu – veli nam nasmijana Iva, koja na pragu odrastanja gradi svoju osobnost gledajući kvalitetne filmove i slušajući dobru glazbu. Iako uživa uz najnovije hitove sa svjetske glazbene scene, pod utjecajem roditelja ne može odoljeti niti skupini ABBA ili Tomu Jonesu, a filmove “Titanic” i “Mamma Mia” gledala je bezbroj puta.

- Bilo da se igram na svježem zraku, sviram neku od tema iz glazbene škole ili bojama krasim svoj crtež, trudim se uživati u toj aktivnosti. Svatko od nas ima neki svoj dar, no čini mi se da su sretni samo oni koji s užitkom stvaraju. Stoga bih svojim vršnjacima poručila da rade ono što vole, a onda će uspjeh doći kad-tad. Naravno, potrebno je uložiti i dosta truda i upornosti, a takva je bila i ovčica Aska – naglasila je učenica VI.e Druge osnovne škole Iva Naletilić. S tim u vezi, na druženju s njezinom obitelji prisjetili smo se i davne Andrićeve mudrosti:

- Zaklinjem vas, ne izdajte ljepotu duha; budite dobri i među onima koji to nisu, budite mudri i u vremenu općeg ludila. Slikovnica “Aska i vuk” bit će tijekom prosinca promovirana u kinu Borak, i to na svečanoj godišnjoj manifestaciji Ogranka Matice hrvatske Široki Brijeg.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?