Livanjski harmonikaši u Slavonskom Brodu potvrdili kvalitetu

Najveća želja nam je ogledati se na natjecanju u Innsbrucku

06.12.2016.
u 07:23

Gradski harmonikaški orkestar HKUD “Dinara” iz Livna pobjednik je ovogodišnjeg sedmog međunarodnog festivala harmonike “Bela plemenita Panthy” u Slavonskom Brodu. Za titulu najboljeg natjecalo se više od stotinu harmonikaša iz Hrvatske i inozemstva, a livanjski harmonikaški orkestar proglašen je najboljim u kategoriji komornih sastava i orkestara.

Nakon ovog natjecanja Gradski harmonikaški orkestar definitivno je postao treći livanjski brend. Za četiri godine postojanja ovaj orkestar je pobrao pregršt nagrada, među kojima je posljednja i najsjajnija, ponosno ističe njegov voditelj i dirigent Mladen Jelović:

“U akademskoj C kategoriji osvojili smo prvu nagradu, u sveukupnom poretku smo prvi, osvojili smo Grand Prix, Kup grada S. Broda. Inače, to je prijenosni pokal, pokal za C kategoriju, te 1000 eura novčane nagrade kao najbolji orkestar na tom natjecanju”, kazao je.

Ljubav prema harmonici kod nekih članova, unatoč malom broju godina, dulja je i od jednog desetljeća, a s kakvom strašću sviraju, očigledno će trajati cijeli život. Među njima su Ajna Hodžić i Mirko Kelava. Za Ajnu je harmonika, kako reče, vrlo poseban instrument u svakom smislu, s njom je najviše povezana i za nju i cijeli njezin orkestar donijela je puno dobroga u životu.

Kad je upisivao glazbenu školu, Mirko uopće nije razmišljao o nekom drugom instrumentu. Harmonika je od početka bila njegov izbor. Zajednički cilj svima njima, a napose prof. Jeloviću koji je, uz to što vodi Gradski harmonikaški orkestar, i ravnatelj livanjske Osnovne glazbene škole “Franjo S. Vilhar”, educirati publiku i razbiti predrasude o harmonici kao isključivo folk-instrumentu.

“Želimo pokazati da se harmonikom može svirati i klasična te suvremena glazba, da ona može zvučati i kao orgulje. Evo, pokazali smo da se harmonikom može puno toga napraviti i da je ona jedan od instrumenata koji je trenutačno u velikoj ekspanziji”, ističe voditelj Gradskog harmonikaškog orkestra. Trideset i pet svirača za svog dirigenta ima samo riječi hvale, a najveća im je želja ogledati se i na najprestižnijem natjecanju u Innsbrucku. Tek tada će znati gdje su i koliko vrijede na europskoj, odnosno svjetskoj razini. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije