Festival kreativnosti ‘Cannes Lions’

Nagrada ’Zlatni lav’ za projekt ‘The ONE - Jedna knjiga za mir’

23.06.2017.
u 09:00

 Na Međunarodnom festivalu kreativnosti “Cannes Lions”, projekt “One Book For Peace” (“Jedna knjiga za mir”) iz Bosne i Hercegovine, dobio je tri prestižne Lions nagrade. Među 46.000 prijavljenih radova, autorski rad Mirnesa Kovača osvojio je dvije bronce i jedno srebro.

Biblija i Kuran

Knjiga “Jedna knjige za mir” okuplja kršćane i muslimane zajedno. Govori o miru i zajedničkim stvarima. “Jedna knjiga za mir” okuplja učenja iz svetih knjiga Biblije i Kurana, pokazujući uporednim predstavljanjem koliko su poruke iz tih knjiga slične. Isticanjem sličnosti između dvije religije, svrha ove knjige je oživjeti dijalog između religija i potaknuti razgovor između običnih ljudi. Knjiga predstavlja po deset stihova iz Biblije, odnosno ajeta iz Kurana, koji se odnose na deset univerzalnih tema bliskih svim ljudima svijeta: “jedan Bog”, “Mir”, “Pravda”, “Ljubav”, “Obitelj i susjedi”, “Svjetlost života”, “Samilost”, “Oproštaj”, “Humanost” i “Nada”.

Autor knjige novinar i teolog iz Sarajeva Mirnes Kovač, istaknuo je da je knjiga poruka kojom žele da u vremenu kada se religija žestoko zloupotrebljava pokažu da se ne može zloupotrebljavati i da imamo daleko kredibilnije dokaze iz vjerskih knjiga.

- Posebno mi je zadovoljstvo bila činjenica da sam cijelim tijekom izrade projekta naišao na svesrdnu podršku i razumijevanje svih - i pravoslavaca, i katolika, i muslimana, i židova. Ponosan sam što je poruka “ONE” poslana iz Sarajeva i to u danima kada obilježavamo 20 godina Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini. Ova jubilarna godina je ustvari i dokaz da smo u Sarajevu uspjeli održati ideju zajedništva u različitosti.

Zajedništvo u različitosti

I mislim da upravo ovdje leži ta nit koja je nagrađena u Cannesu i koja je ovaj projekt izdvojila iz toliko tisuća drugih. To je upravo simbolični kapital Bosne i Hercegovine, tog jedinstvenog prostora na kome se spajaju sve velike vjerske tradicije, a kojeg nosimo i s kojim uz talentirane i profesionalne mlade ljude, (a takvih je mnogo zaista radilo na ovome projektu) doista možemo izaći na “mejdan” najjačima i najuspješnijima. Zato i ove nagrade koje je dobila knjiga “One” smatram tek prvim lavovima u nizu onih koji nas čekaju da ih uzmemo - napisao je na svome blogu autor knjige.

Knjiga “One Book For Peace” je poslana najutjecajnijim svjetskim liderima uz poruku mira i da se zaustavi ovo što danas smara svijet, kao što je terorizma i posijana klima straha u kojoj nije siguran nitko i nigdje.

Ključne riječi
one

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije