U programu Mediteran Film Festivala 2023. u Širokom Brijegu od 10. do 14. listopada u službenoj konkurenciji 20 dokumentaraca

Na otvaranju MFF-a igrani filmo švercerima duhana "Stigme"

20.09.2023.
u 17:15

U programu Mediteran Film Festivala 2023., što će se održati od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu, u natjecateljskom dijelu programa bit će prikazano 20 dokumentarnih filmova - deset dugometražnih i deset kratkometražnih po izboru selektora Zdravka Mustaća, piše Večernji list BiH.

Nikad jači festival

Na ovogodišnji festival prijavilo se oko 350 filmskih uradaka, od koji će neki svjetsku premijeru imati upravo na platnu širokobriješkog kina Borak. U programu će biti prikazani i filmovi koji su već nagrađeni na velikim filmskim festivalima, priopćili su organizatori.

- Nikada kao ove godine. Bujica prijava slila se na selektorska leđa, 352 uratka rekordna su činjenica. Prošetati se kroz brdo mediteranskih celuloidnih ostvarenja, osim što je bilo jako naporno, bilo je i izazovno u svoj širini ponuđenoga - istaknuo je festivalski selektor Zdravko Mustać, ugledni hrvatski filmski djelatnik.

Mustać je dodao kako je ove godine među prijavljenim filmovima do izražaja i važnosti došla nova vrsta - takozvani hibridni dokumentarac.

- Novi žanr, ili stari žanr u novim posudama, koji u sebi pokušava spojiti dokumentarno, igrano, eksperimentalno, animirano..., i to sve u grozničavom mozaiku pogleda i autorskog svjetonazora, potpuno je ovladao scenom - navodi Mustać te dodaje kako se, kao i uvijek, odlučio za najuvjerljivije i najdosljednije filmske dokumente u konkurenciji za festivalska priznanja.

Dva tročlana međunarodna žirija odlučivat će o nagradama za najbolji dugometražni dokumentarac na Mediteranu, "Grand Prix festival" i "Best Short" za najbolji kratki film, dok će treću nagradu svojim glasovima dodijeliti publika u kinu Borak.

MFF će prvi put dodijeliti i nagradu "Best Camera", kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije. Ovih dvadeset filmova natječe se za nagrade i priznanja žirija, publike i ASBH.

Kada su u pitanju dugometražni filmovi, na festivalu će se predstaviti film "H" (Španjolska), "Sveta Obitelj" (Španjolska, Ujedinjeno Kraljevstvo), "Zlaćani pijesak" (Francuska), "Druga polovica" (Grčka), "Moćna Afrin: U vrijeme poplave" (Grčka, Francuska), "Tri iskre" (Albanija, Meksiko), "Između revolucija" (Rumunjska, Hrvatska, Katar, Iran), "Fragmenti s neba" (Maroko, Francuska), "Straža" (Grčka, Francuska) i "Taxibol" (Italija).

Na festivalu će biti prikazani i kratkometražni filmovi "Tiho šuštanje ovog svijeta" (Italija, Hrvatska), "Shirampari: Nasljeđe rijeke" (Peru, Španjolska, SAD), "Boja" (Španjolska, BiH, UK), "Valerija" (Hrvatska), "Prisjećanje: Meditacija o triptihu" (Švedska, BiH), "U mojoj koži" (Španjolska), "Planina sjećanja" (Španjolska), "Aheront" (Španjolska), "Pogled" (Španjolska) i "Zašto" (Španjolska, Ukrajina).

Razni žanrovi

Kako smo doznali od organizatora, na otvaranju MFF-a 2023. bit će premijerno prikazan igrani film "Stigme" redatelja Zdenka Jurilja po scenariju Josipa Mlakića, uz nastup glumaca HNK Mostar. Filmska priča o hercegovačkim švercerima duhana svakako će privući brojne posjetitelje. Druge večeri festivala bit će prikazan dokumentarac o švercu kave 80-ih godina prošloga stoljeća. U festivalskom off-programu bit će prikazano više filmova raznih žanrova, a među njima šest filmova autora iz Širokog Brijega, grada filma.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?