remek-djelo arhitekture

Na mostu u Klepcima, starom pola milenija, više posla nego što se očekivalo

03.04.2019.
u 10:00

Nakon faze čišćenja Starog, Mustajbegovog mosta na rijeci Bregavi u Klepcima kod Čapljine slijedi druga faza – početak radova na sanaciji.

Nakon faze čišćenja izronilo je zdanje koje nadmašuje saznanja sadašnjih generacija o tom 502 godine starom zdanju. Govoreći o stanju mosta i potrebnih zahvatima nakon vijećanja sa stručnjacima za tu oblast, Robert Stergar iz Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH utvrdio je:

Naizgled jednostavno

“Naizgled vrlo jednostavan objekt, ali prepun zamki i problema koji su se, nakon što je okoliš mosta očišćen, sami otkrili. Smokva je rasturila unutrašnjost mosta, ali, srećom, nije oštetila samu konstrukciju, to ćemo riješiti, rješavamo vijence, rješavamo kaldrmu, odnosno gaznu površinu mosta, rješavamo odvodnju atmosferske vode s mosta. Za sada sve ide prema planu, jedino što se svakim danom otvaraju neki novi problemi, neka nova pitanja jer je most nepoznanica, nema dokumentacije o njegovoj gradnji, pa samim otklanjanjem određenih problema otvaraju se novi, ali tako je kad se radi o starim objektima”. Dugo su, oko sada dobrim djelom očišćenog mosta, vijećali predstavnik Zavoda Stergar s izvođačima radova, konzultantima, nadzorom, predstavnicima općine Čapljina, dok se nije došlo do sporazuma o daljnjim koracima: “Svaka odluka vezana je za iskustvo rada na ovakvim objektima. U školi se ne uči rješavanje ovakvih problema, pa se svaka odluka proanalizira s više aspekata, vezano za materijal, njegovo korištenje, vrijednost pojedinog elementa u nacionalnom spomeniku, tako da je to jedan multidisciplinarni pristup u rješavanju nekih, naizgled običnih problema”, kazao je Stergar.

Neimar iz Sarajeva

Radove na početnoj fazi sanacije dobila je tvrtka Neimar iz Sarajeva. Arhitekt Ensar Mulaomerović kaže: “Dogovorili smo neke detalje koji nisu bili predviđeni opisom radova, a to je postavljanje nedostajućih ‘simsova’ na mostu, kompletnu rekonstrukciju gornjeg sloja mosta, a to je postavljanje novog kamena s pragovima, te čišćenje fasadnih dijelova mosta u kojem su izrasli korijeni smokve, tako da ćemo zaštiti most od daljnjeg propadanja u prvom koraku njegove sanacije”. Nužna sanacija dat će priliku da se nastavi potraga za donatorima jer je već čišćenje pokazalo da će sanacija mosta biti puno zahtjevnija nego što se to mislilo. Naime, most sa sjeverne strane ima tri razine potpornih zidova koji izrastaju iz korita Bregave, što je otkrilo čišćenje. Bez obzira na skromnu širinu luka, ovaj 502 godine stari most masivnija je građevina nego što se to mislilo u prvi mah. Ako bi se obnovilo sve kako je nekada bilo, Stari most na Bregavi ne bi se posramio ni pedesetak godina mlađeg mostarskog Starog mosta. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije