Sveučilište u Mostaru pokreće novi smjer

Na ALU SUM-a prvi i jedini studij scenarija u okruženju

storyeditor/2023-03-23/scenarij.jpg
24.03.2023.
u 18:28

Na Facebook stranici Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg Sveučilišta u Mostaru objavljeno je kako će se u akademskoj 2023./2024. godini pokrenuti novi smjer u okviru aktualnog diplomskog studija režije i montaže na toj akademiji, piše Večernji list BiH.

Riječ je o smjeru scenarija pa će se studij ubuduće zvati diplomski studij scenarija, režije i montaže. Na toj stranici stoji da će zainteresirani kandidati o detaljima studija biti pravodobno informirani posredstvom Facebooka i Instagrama te upitom na alu@sum.ba.

Film i televizija

Prije nekoliko mjeseci najavljivali smo pokretanje smjera scenarija na diplomskom studiju režije i montaže na ALU Sveučilišta u Mostaru sa sjedištem u Širokom Brijegu. Tada nam je dr. Svetislav Cvetković, dekan ove akademije, kazao: - Ovo je prvi i jedini studij u regiji koji studentima omogućuje da postanu filmski i televizijski scenaristi s akademskim zvanjem magistra scenarija. Riječ je o najsuvremenijem obliku studiranja utemeljenom na filmskim radionicama i kontinuiranom radu studenata na konkretnim projektima. Studij je namijenjen zainteresiranim budućim studentima ne samo iz BiH i susjednih država, već i šireg okruženja. Fleksibilnost pohađanja nastave omogućuje organizacija studija koji će se jednim dijelom održavati online. Naglasio je da studij omogućuje mobilnost studenata na druga europska sveučilišta jer je Sveučilište u Mostaru akreditirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje iz EU-a. Na magistarskom studiju scenarija redoviti nastavnici i gosti predavači bit će vodeći filmski autori iz BiH, RH i drugih zemalja, a voditelj studija bit će poznati hrvatski filmski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić.

Predstavljanje na SFF-u

U okviru Sarajevo Film Festivala 2022. službeno je predstavljen novi diplomski studij scenarija na ALU u Širokom Brijegu. Koncept i program studija predstavili su poznati redatelj Ognjen Sviličić i dekan Cvetković koji nam je kazao da će na ovom studiju surađivati i popularni glumac Goran Bogdan, rođen u Širokom Brijegu, koji gotovo svaki dan ima neki filmski scenarij u ruci. Širokobriješki festivali i filmske produkcije te studiji scenarija, režije i montaže na ALU pretvaraju Široki Brijeg u grad filma u punom smislu te riječi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije