Književna večer u Kreševu

Na 60 obljetnicu dobijanja Nobelove nagrade, predstavljene dvije knjige o Andriću

11.12.2021.
u 12:48

 „Da je Ivo Andrić još uvijek živ, uvjeren sam da bi on danas bio u Kreševu i ovdje bi proslavio  obljetnicu  dobijanja Nobelove nagradu za književnost koja mu je dodijeljena 10. prosinca 1961. godine“, riječi su fra Ike Skoke, hercegovačkog franjevca i sveučilišnog profesora, autora knjige “Franjevci u djelima Ive Andrića” koja je sinoć u prepunoj dvorani „Napretkovog“ doma u Kreševu predstavljena zajedno s knjigom  „Andrićeva poetika“, autorice Perine Meić, Profesorice na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, Kiseljačanke iznimno bogatog znanstvenog opusa.
Fra Iko se kako je sam kazao na pisanje knjige o više od pola stoljeća  prijateljstva Ive Andrića s franjevcima odlučio na njegov 80. rođendan. U djelima bh. nobelovca i jednog od naijstaknutijih književnika ovih prostora fra Iko je pronašao 44 franjevcima koji su spomenuti imenom i prezimenom. Među njima i dvojicu Kreševljacima itekako znanih,  fra Grgu Martića te u narodu posebno omiljenog vikara fra Marka Krnetu. „Teško je u svijetu pronaći nobelovca koji je toliko pisao i toliko prijateljevao s franjevcima“ , istaknuo je fra Iko Skoko, autor knjige „Franjevci u djelima Ive Andrića“.  Za Andrića kao književnika bliskog „ujacima“, književnika  koji je pisao i o utemeljitelju reda Franji Asiškom, Kreševo i Fojnica bili su nepresušni izvori nadahnuća, istaknula je prof. Perina Meić, govoreći o knjizi „Franjevci u djelima Ive Andrića“ i sama autorica još jednog djela, sedmog u svome bogatom znanstveno- stručnom opusu, koje se također bavi Andrićem.  „Vi ovdje u Kreševu imate Andrićevo pismo, razglednicu, imate dvije knjige koje je potpisao svojom rukom. Toga nema ni u punom većim sredinama i Kreševo je uz Fojnicu jedan  nepresušan majdan nama istraživačima i znanstvenicima, prepun blaga  kojeg su franjevci skupljali stoljećima“, istaknula je Meić.   
O knjigama „Franjevci  u djelima Ive Andrića“ fra Ike Skoke i „Andrićeva poetika“ Perine Meić govorili  su i fra Danimir Pezer, dekan Franjevačke teologije u Sarajevu i Tina Laco, sveučilišna profesorica, glumica i teatrologinja. Laco je istaknula kako je posebna važnost „Andrićeve poetike“  u činjenici da nas uči kako čitati, i to upravo u godini čitanja ali i potvrđuje da je ime Perine Meić na polju istraživanja Andrićevih djela nezaobilazno. "Andrićeva poetika: iza kulisa ispripovijedanog" svojevrsni je pomirbeni čimbenik u mravinjaku nepregledne literature o Andriću kojim nas autorca  opet uspijeva iznenaditi i očuditi jer nas uvjerava da govoriti o Ivi Andriću i danas, nakon toliko i toliko analiza i toliko govora, znači uvijek se vratiti onome modusu stalne skepse i propitkivanja'', naglasila je Laco.  Na Andrićevu neprolaznu vrijednost podsjetio je i fra Danimir Perez provodeći okupljene kroz nekoliko njegovih pripovjetki koje su danas u BiH čini se aktualnije nego ikad, o pripadnosti vjeri koja je u Bosni oduvijek bila važnija nego u ostatku svijeta, o odlasku iz ove brdovite zemlje, još jednom pitanju koje je danas aktualnije neko ikad. „Ivo Andrić zbog svojega pisanja i odnosa prema franjevcima u Beogradu je dobio nadimak fra Ivo, kroz svoje pripovjetke on je oslikao život u Bosni na način aktualan i danas“, istaknuo je fra Danimir. Književna večer u Kreševu završila je zahvalom fra Josipa Tomasa, kreševskog gvardijana autorima, predstavljačima knjiga ali i brojnim posjetitelja na dolasku na događaj koji nas jednostavno poziva da u godini čitanja posegnemo najprije za djelima našeg nobelovca Ive Andrića ne dvojeći nimalo da su i danas jednako aktualna i mogu nam pomoći u razumijevanju odnosa među ljudima i narodima ove zemlje. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije